Vrijedna donacija: 150-godišnji ćupovi iz Ričice obogatili zbirku Muzeja Kaknja

Muzej Kaknja sa velikim zadovoljstvom izražava duboku zahvalnost našem cijenjenom sugrađaninu, gospodinu Hajrudinu Čelikoviću, na nevjerojatno vrijednoj donaciji koja će obogatiti našu zbirku i omogućiti nam da zadržimo dio bogate historijske baštine našeg kraja.

Gospodin Čeliković je Muzeju Kaknja donirao dva ćupa, koji datiraju iznimno daleko u prošlost, oko 150 godina unazad. Ovi ćupovi nisu samo obični predmeti, već svjedoci vremena i načina života naših predaka. Jedan od njih je kroz stoljeća služio kao spremnik za čuvanje pekmeza, dok je drugi bio namijenjen za čuvanje masla. Oba su potekla iz domaćinstva smještenog na području Ričice, čime su dodatno povezani s našom lokalnom historijom i tradicijom.

Oduševljeni smo susretanjem zaljubljenika u baštinu poput gospodina Čelikovića. Njegova odluka da nam pokloni ove dragocjene artefakte govori o njegovoj dubokoj povezanosti s prošlim vremenima i ljubavi prema očuvanju naše kulturne baštine. Donacijom ovih ćupova Muzeju Kaknja, gospodin Čeliković osigurava da će ovi predmeti biti sačuvani za buduće generacije.

Ovi ćupovi postat će dio priče Muzeja Kaknja i služit će kao podsjetnik na naše korjene, tradiciju i običaje. Posjetitelji muzeja će moći diviti se njihovoj ljepoti i značaju, ali i istraživati priču koja stoji iza ovih predmeta.

Ponosno priznajemo da su donacije poput one gospodina Hajrudina Čelikovića od neprocjenjive važnosti za očuvanje naše lokalne historijske baštine. Hvala vam, gospodine Čelikoviću, na vašoj velikodušnosti i predanosti očuvanju naše kulturne riznice, saopštili su iz ove ustanove.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button