Na području Kaknja uspješno provedena sistematska deratizacija: Zaštita od štetočina i zaraznih bolesti

U periodu od 4.10. do 7.10., na području općine Kakanj, provodila se sistemska deratizacija. Ova aktivnost ima za cilj sprečavanje pojave zaraznih bolesti među stanovništvom i provodi se u skladu s Programom obavezne preventivne simetatske deratizacije na području ZDK.

Kada su u pitanju zarazne bolesti na području općine Kakanj, primjenjuju se tri vrste preventivnih mjera: dezinfekcija, dezinskecija i deratizacija. Tijekom proteklog perioda završena je jesenska deratizacija objekata i površina koje su podložne deratizaciji, a koje su u nadležnosti Općine Kakanj.

Odgovornost za provođenje preventivne sistematske deratizacije leži na tri skupine: Općini, kantonu te pravnim i fizičkim osobama, odnosno vlasnicima i korisnicima prostora i površina koji podliježu obaveznoj sistematskoj deratizaciji.

Deratizacija se provodi kako bi se smanjila šteta uzrokovana glodarima, njihovom reprodukcijom ili potpunim uništenjem, budući da su oni nositelji zaraznih bolesti. Nadzor nad provođenjem deratizacije vrši INZ, dok kantonalna i općinska sanitarna inspekcija kontrolira primjenu preparata.

Krajnji rok za one koji su obuhvaćeni Naredbom o sistematskoj deratizaciji, a nisu je dosad proveli, jest 1. prosinca, nakon čega će inspekcija poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, uključujući i novčane kazne te podnošenje krivičnih prijava.

U ovom trenutku pozivamo sve stanovnike općine Kakanj da do 1. prosinca provedu obaveznu preventivnu deratizaciju, posebice vlasnici ugostiteljskih objekata, javnih ustanova, upravitelji zgrada i ostali. Nadležna inspekcija će poduzeti mjere protiv onih koji to ne učine do navedenog datuma.

Služba za inspekcijske poslove Općine Kakanj također poziva sve građane koji imaju kritične lokacije podložne širenju ovih štetočina da se jave u Službu ili predsjednicima Mjesnih zajednica kako bi ih registrirali i uključili u redovnu deratizaciju.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button