Vlada Federacije BiH spremna osigurati smještaj za djecu bez roditelja iz Gaze

Vlada Federacije BiH donijela je u petak, na prijedlog Federalnog ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, zaključak kojim se iskazuju volja i spremnost da se, u skladu sa zakonima države Bosne i Hercegovine i međunarodnim pravom, osigura privremeni smještaj djece bez roditeljskog staranja koja su smještena u SOS Dječijem selu u Rafi u Palestini, kao i za njihovu pratnju, a sve u skladu sa popisom djece i popratnih lica dostavljenog od strane SOS Dječijih sela Bosne i Hercegovine, te odgovarajućih saglasnosti nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine za boravak stranih državljana u BiH.

U Zaključku je istaknuto da će smještaj sa svim potrebnim uslovima za privremeni boravak biti osiguran na području Federacije BiH, ukoliko nadležne palestinske vlasti iskažu volju i daju odobrenje, te ukoliko se transport osigura u skladu sa međunarodnim pravnim okvirom sve do prestanka ratne opasnosti na teritoriji Gaze, a sve vodeći računa o najboljem interesu i pravima ugrožene djece u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i UN-ovim konvencijama.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica zaduženo je da u saradnji sa nadležnim državnim organima i međunarodnim organizacijama komunicira i sarađuje u eventualnoj pripremi prijema i brige o djeci u skladu sa domaćim i međunarodnim pravnim okvirom, kao i za realizaciju ovog zaključka.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button