Zašto određena mjesta u FBiH imaju bolji fiskalni promet od dosta većih gradova

Porezna uprava FBiH (PUFBiH) nedavno je u okviru saopćenja o naplati javnih prihoda objavila informacije o evidentiranju prometa putem fiskalnih uređaja kao i tabelarni prikaz evidentiranja prometa po općinama.

Prema službenim podacima PUFBiH na dan 30.09.2023. godine na području FBiH instalirano je ukupno 98.968 fiskalnih uređaja, putem kojih je u septembru 2023. godine evidentiran ukupan promet u iznosu 5.228.499.139,27 KM.

“U odnosu na 30.09.2022. godine broj fiskalnih uređaja je veći za 5.043, a evidentirani promet u septembru 2023. godine je manji u odnosu na septembar 2022. godine za 87.015.853,60 KM”, kazali su iz PUFBiH za Klix.ba.

Naglašeno je da je općina s najvećim brojem fiskalnih uređaja na dan 30.09.2023. godine Općina Centar Sarajevo na čijem području je instalirano 6.479 fiskalnih uređaja.

Dodaje se da je općina s najmanjim brojem fiskalnih uređaja na dan 30.09.2023. godine Općina Dobretići na čijem području je instalirano 6 fiskalnih uređaja.

“Općina na kojoj je evidentiran najveći ukupan promet putem fiskalnih uređaja u septembru 2023. godine je Općina Novi Grad Sarajevo na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu 417.451.607,25 KM, dok je općina na kojoj je evidentiran najmanji ukupan promet putem fiskalnih uređaja u septembru 2023. godine Općina Dobretići na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu 189.077,81 KM”, naveli su nam.

Na pitanje zašto je fiskalni promet ovakav kakav jeste – da li zbog broja fiskalnih uređaja, firmi, stanovnika ili svega toga zajedno i koliko ovo zaista odražava ekonomsku moć lokalnih zajednica iz Porezne uprave FBiH nam naglašavaju da je ovo ukupni evidentirani promet putem fsikalnih uređaja i da su to samo zvanični podaci.

Na temelju dostupnih podataka iz Porezne uprave FBiH, možemo zaključiti da se evidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja značajno proširilo tokom protekle godine. Ipak, iznenađujuće je da je ukupan promet u septembru 2023. godine zabilježio pad u odnosu na prethodnu godinu.

Ovi podaci pokazuju da fiskalni promet nije nužno u direktnoj korelaciji s brojem uređaja ili brojem stanovnika. Ovaj paradoks sugeriše da ekonomska snaga lokalnih zajednica u FBiH nije nužno proporcionalna broju fiskalnih uređaja ili broju stanovnika, jer postoji niz drugih faktora, uključujući tržište i vrstu poslovanja koje utječu na ovu dinamiku.

U konačnici, ovi podaci nude uvid u dinamiku poslovanja i evidentiranja prometa putem fiskalnih uređaja, ali treba uzeti u obzir i druge faktore koji oblikuju ekonomske karakteristike lokalnih zajednica u FBiH.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button