Uslovi izraelske vojske za okončanje rata – Puštanje svih talaca i bezuslovna predaja Hamasa

Glasnogovornik izraelske vojske Džonatan Konrijus u izjavi za ABC rekao je da će Izrael vjerojatno krenuti u kopnenu invaziju Gaze ako se Hamas bezuslovno ne preda.

On nije potvrdio informaciju da je kopneni upad izraelske vojske u Pojas Gaze odgođen, već je samo rekao da izraelske snage namjeravaju “u potpunosti razmontirati Hamas”.

“Kada bi pripadnici Hamasa ispuzali iz svojih skloništa, pustili taoce, njih svih 212, i bezuslovno se predali, tada bi rat bio okončan. Ako to ne učine, vjerovatno ćemo morati krenuti u kopnenu invaziju i riješiti to”, rekao je.

U međuvremenu je izraelski ministar ekonomije Nir Barkat uputio prijetnju Iranu i Libanu, rekavši da će ih njegova zemlja izbrisati s lica Zemlje ako Hezbolah otvori sjeverni front u ratu protiv Hamasa.

“Izrael ima vrlo jasnu poruku našim neprijateljima. Kažemo im, pogledajte šta se događa u Gazi, dobit ćete isti tretman ako nas napadnete. Izbrisat ćemo vas s lica Zemlje”, rekao je Barkat.

Fena

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button