Prije 28 godina započeli mirovni pregovori o BiH

Mirovni pregovori o BiH, koji su značili kraj četverogodišnjeg rata u našoj zemlji, započeli su, 1. novembra 1995. godine, u američkoj vojnoj bazi u Daytonu (Ohio).

Konferencija o mirovnim pregovorima o BiH se održala od 1. do 21. novembra 1995, a glavni sudionici bili su Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995., a potpisali su ga tadašnji predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske- Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman.

Aneksi sporazuma potpisani su samo na engleskom jeziku.

Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina nema originalni dokument Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojeg je nakon potpisivanja u državu donio tadašnji predsjednik Alija Izetbegović.

Francuska je čuvar originala Dejtonskog sporazuma.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button