Kvalifikacije za EURO 2024: Bosna i Hercegovina večeras igra protiv Luksemburga

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Luksemburgu odigrati pretposljednji susret u grupi “J“ kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Rival izabranicima Save Miloševića biće Luksemburg, koji je već nanio poraz bh. fudbalerima u ovom kvalifikacionom ciklusu, i to u Zenici, gdje je slavio rezultatom 2:0.

Večerašnji ogled biće deveti između ove dvije reprezentacije. Mnogo uspješniji u dosadašnjim susretima bio je bh. tim koji ima sedam pobjeda, uz spomenuti poraz. Naravno, gol razlika je na strani BiH – 17:3. Od dosadašnjih osam utakmica, tri su bile prijateljske. Najuvjerljiviji trijumf “zmajevi“ su ostvarili 7. oktobra 2011. godine u kvalifikacijama za EURO 2102, kada je na zeničkom “Bilinom polju“ bilo 5:0.

Nažalost ljubitelja fudbala u BiH, u ovom ciklusu se odnos snaga znatno izmijenio. Naime, sada je Luksemburg postao izuzetno nezgodan rival za bh. tim, pa osim što je slavio u Zenici 20. juna ove godine, i na tabeli grupe “J“ je iznad BiH. Luksemburg je na trećem mjestu sa 11 bodova, dok je BiH na petom sa devet.

Dakle, za Bosnu i Hercegovinu večerašnja utakmica nema nikakav rezultatski značaj, dok se Luksemburg u slučaju trijumfa i ukoliko mu se poklope ostali rezultati u grupi i dalje može nadati plasmanu na Evropsko prvenstvo.

S druge strane Milošević i njegovi izabranici već su se okrenuli pripremama za baraž, koji je osiguran dobrim igrama u Ligi nacija. Stoga će bh. selektor susret u Luksemburgu iskoristiti kako bi na djelu vidio nekoliko debitanata i pokušao pojačati konkurenciju u reprezentaciji uoči baraža za EURO 2024.

Utakmica Luksemburg – BiH igraće se večeras s početkom u 20.45 sati. U ostalim susretima devetog kola grupe “J“ sastaće se: Lihtenštajn – Portugal i Slovačka – Island.

Poredak grupe ”J”: Portugal 24 boda, Slovačka 16, Luksemburg 11, Island 10, BiH 9, Lihtenštajn 0.

BHRT

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button