Gaza se suočava sa potpunim prekidom telekomunikacija, nedostaje goriva

Sve telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze su prestale jer su svi izvori energije koji održavaju mrežu iscrpljeni, saopštile su glavne telekomunikacione kompanije u Gazi Paltel i Jawwal.

Šef agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice također je rekao da strahuje za civilni poredak u Pojasu Gaze nakon prekida komunikacija, javile su agencije.

“Gaza je ponovo u potpunom komunikacijskom zamračenju, i… to je zato što nema goriva”, rekao je šef UNRWA Philippe Lazzarini na konferenciji za novinare u Ženevi.

Palestinska telekomunikacijska kompanija Paltel potvrdila je prekid, rekavši na mreži X, da sa željenjem objavljuju “da su sve telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze prestale, jer su svi izvori energije koji održavaju mrežu iscrpljeni, a nije dozvoljeno dopremanje goriva”.

Lazzarini je rekao da je zabrinut da bi prekid komunikacija mogao povećati paniku u Pojasu Gaze i nagristi posljednje tragove javnog reda.

“Dan nakon prethodnog prekida komunikacije, postojale su grupe od stotina ljudi koji su u suštini ušli u naše skladište i uzeli sve što je bilo dostupno. Vjerujem da postoji namjerni pokušaj da se uguši naša operacija i parališe operacija UNRWA”, rekao je, navodeći opsadu koju je Izrael nametnuo pojasu Gaze.

Agencije

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button