Rođeni Zeničanin odveo Hrvate na Euro: Napustili smo dom zbog rata 1992. godine

Nogometna reprezentacija Hrvatske je sinoć pobijedila Armeniju rezultatom 1:0 te se tako plasirala na šesto uzastopno Evropsko prvenstvo.

Gol odluke je postigao Ante Budimir u 43. minuti susreta nakon asistencije Borne Sose, a rezultat se do kraja nije mijenjao te je Hrvatska slavila plasman na Euro u Njemačkoj sljedeće godine.

Junak Vatrenih je bio iskusni 32-godišnji napadač koji je rođen u Zenici, ali samo zato što je tamo najbliža bolnica. On je iz sela Ozimica pokraj Žepča u Bosni i Hercegovini.

“Rat i sve okolnosti su utjecale na to da napustimo dom i 1992. dođemo u Veliku Goricu. Tata mi je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Mama Janja je sa mnom i dvije sestre Irenom i Renatom došla u Turopolje. Mama se žrtvovala za nas, sve nam je omogućila”, ponosno je govorio Budimir koji je u jednoj fazi karijere trenirao i rukomet.

“Krenuo sam u ljeto 1998. godine kad je Hrvatska osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Nogomet je uvijek bio prva ljubav iako sam imao kratki izlet u rukomet. Kad je Hrvatska osvojila zlato na SP-u u Portugalu 2003. godine, trenirao sam rukomet sedam dana, ali kad me trener htio registrovati, odlučio sam da je nogomet prva ljubav, dodao je Budimir.

klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button