Mladi iz Zenice, Maglaja i Kaknja održali sastanak sa predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Kao dio zajedničke kampanje, u okviru projekta projekta „Mladi za čist zrak“, mladi iz Zenice, Maglaja i Kaknja i njihovi profesori su bili na sastanku u Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK .

Učenici i nastavnici su kroz razgovor sa Ministrom prostornog uređenja, promet i komunikacije i zaštitu Okoline ZDK Adnanom Šabani i rukovodiocem Sektora za zaštitu okoline Amrom Pojskić, pomoćnicom ministra iznijeli svoje viđenje stanja okoliša u svojim lokalnim zajednicama: zagađenje zraka od emisija iz energetskih postrojenja, emisija iz saobraćaja (cestovni), emisija iz malih ložišta koja obično koriste čvrsta goriva, nelegalno odlaganje i spaljivanje otpada, djelimično provođenje usvojene planske dokumentacije i nedovoljno razvijena svijest kod građana. Neizostavan je bio i razgovor o implementaciji Akcionog plana za poboljšanje i zaštitu kvalitete zraka na području ZDK.

Zaključak sastanka je da će Ministarstvo i Vlada Zeničko-dobojskog kantona u budućem periodu nastaviti ulagati napore za realizaciju mjera i projekata za smanjenje zagađivanja zraka iz “Akcionog plana za poboljšanje i zaštitu kvaliteta zraka na području ZDK-a”, zajedno sa predstavnicima škola i drugih javnih ustanova, nevladinih organizacija, javnih preduzeća i građana.
Projekat „Mladi za čist zrak“ ima za cilj da poboljša vještine mladih ljudi da se zalažu za svoja prava na čist zrak i da vode inicijative vezane za klimatske promjene u svojim zajednicama, a implementira ga Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu s UNICEF-om i uz podršku Kraljevine Švedske.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button