Lana Pudar: Želim olimpijsko zlato, bilo bi veliko i historijsko za moju državu

Najbolju bosanskohercegovačku plivačicu Lanu Pudar od 5. do 10. decembra u rumunskom Otopeniju čekaju nastupi na Evropskom prvenstvu u kratkim bazenima.

Prošle godine, tada 16-godišnjakinja, postala je prva bosanskohercegovačka plivačica koja je osvojila naslov evropskog prvaka u dugim bazenima pobjedom u disciplini 200 metara delfin u Rimu.

Mlada Mostarka sada cilja olimpijsku medalju, prvu za Bosnu i Hercegovinu od nezavisnosti, u bilo kojem sportu.

“Prva sam osvojila evropske medalje i bila u svjetskom finalu, što puno znači za mene, ali i moju zemlju”, kazala je Pudar za European Aquatics.

“Cilj mi je osvojiti olimpijsku medalju, zapravo zlatnu olimpijsku medalju jer na tu medalju moja država čeka. Bila bi tako velika i historijska”, dodala je ona.

Mostarka se plivanjem počela baviti s pet godina, a kada je imala 10 godina, priznaje, počela je razmišljati o plivanju kao profesiji.

U dobi od 15 godina nastupila je na prolongiranim Olimpijskim igrama u Tokiju, a zauzela je 19. poziciju u disciplini 100 metara delfin. Tada je stekla mnoge fanove, a zanimanje za leptir specijalisticu samo je poraslo jer je krajem 2021. u Abu Ahabiju osvojila prvu seniorsku bronzu u kratkim bazenima.

Uslijedila su još dva evropska juniorska naslova 2022., seniorsko zlato, zatim bronza na Evropskom prvenstvo te niz naslova na Mediteranskim igrama.

Pudar kaže da često mora donositi teške odluke za dobrobit svoje karijere.

“Bilo je teško i još uvijek je ponekad kad imam trenutke u kojima želim prestati s ovim i jednostavno biti normalna tinejdžerica”, priznala je Pudar i dodala da ponekad želi izaći, ili čak biti kod kuće s prijateljima i porodicom, jer je često odsutna pa joj svi nedostaju.

“Tada se sjetim zašto ovo radim, koliko sam dobra i ne želim prestati”, jasna je najbolja bh. plivačica.

Pudar je kazala da joj je uzor Sarah Sjöström, švedska plivačica.

“Oborila je sve rekorde i pod početka je bila moj favorit, moj uzor i zapravo je još uvijek. Prvi put sam se s njom nadmetala na Olimpijskom igrama. Bilo me jako strat jer je i na mom prvom seniorskom takmičenju bilo teško biti između svih tih svjetskih zvijezda. Sviđa mi se kako razgovara s drugim plivačica, kako mi se obratila kada sam htjela fotografiju s njom i kako je i dalje jaka nakon svih godina karijere.”

Pudar želi biti uzor mladim plivačima u Bosni i Hercegovini.

“Ponosna sam na ono što sam postigla, svi u mojoj zemlji me vole, tako da je to velika stvar. Volim kad mi mala djeca priđu, kažu da sam im uzor i da žele biti poput mene jer osjećam tu podršku i to me motivira”, kaže Pudar.

Kada je u pitanju nadolazeće Evropsko prvenstvo u Rumuniji, bh. plivačica kazala je da cilja zlatne medalje na 100 i 200 metara.

Faktor.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button