Izraelska vojska objavila da nastavlja napade na Pojas Gaze

Istekao je rok za produženje prekida vatre između Izraela i palestinskog pokreta Hamas. Izraelska vojska je saopćila da nastavljaju borbe u Pojasu Gaze, optuživši Hamas za kršenje uvjeta privremenog primirja.

Sirene su se oglasile u nekoliko izraelskih mjesta nedaleko od Pojasa Gaze.

Palestinski mediji izvještavaju o izraelskim vojnim napadima na sjeveru i jugu Gaze. Od jutros je, navode, u Gazi izvedeno više desetina izraelskih artiljerijskih i zračnih napada. Prema preliminarnim podacima, u novim izraelskim napadima ubijeno je najmanje pet osoba.

Tokom primirja koje je stupilo na snagu 24. novembra, Hamas je oslobodio više od 100 talaca koje je držao u Gazi, ali oko 140 ih je ostalo u zatočeništvu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Hamas nije pristao pustiti nove taoce i da su time, naveo je, prekršeni uvjeti primirja.

“Hamas nije pustio sve žene taoce kako je bilo dogovoreno i jutros je raketirao Izrael”, saopćio je Netanjahuov ured.

U izjavi na društvenim mrežama, njegov ured kaže da Izrael ostaje predan postizanju svojih ciljeva – osloboditi taoce, eliminirati Hamas i osigurati da Gaza nikada neće predstavljati prijetnju stanovnicima Izraela.

Hamas: Izrael neće postići ono što nije postigao ni u prethodnih 50 dana

Nakon što je izraelska vojska jutros ponovo počela s napadima, iz Hamasa su poručili da Izrael neće uspjeti ono što nije uspio ni u prethodnih 50 dana.

“Odlučnošću našeg naroda i junaštvom našeg otpora, suprotstavljamo se zločinima neprijatelja, obnovi nacističke agresije i njezinom gađanju civila”, piše u izjavi na Hamasovom Telegram računu.

BBC navodi da će ponovni početak neprijateljstava vjerovatno pogoršati humanitarnu krizu na tom području, usred nestašica osnovnih zaliha.

BHRT

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button