Odgođen početak suđenja Dodiku i Lukiću

Odgođen je početak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, koji je trebalo da bude održan danas u Sudu Bosne i Hercegovine.

Odbrana Dodika i Lukića zatražila je da se odgodi pretres, te su najavili žalbu.

Naveli su kako su imali obavezu da reaguju, te da su tražili prenos nadležnosti na pravosuđe entitetskog nivoa, ali da je taj zahtjev odbijen, kao i da imaju pravo žalbe.

Kako su naveli, smatraju da nisu ispunjeni uslovi za početak glavnog pretresa.

Dodik je nakon ročišta izjavio da rasprava nije počela jer je Sud BiH odbio zahtjev odbrane za premještanje postupka u banjalučki Osnovni sud, ali odbrana ima rok od tri dana za žalbu, te u tom periodu ne može početi glavni pretres.

“Ovo je primarno politički proces izazvan činjenicom da nepostojeći stranac u formalnom smislu nameće neke odluke i mijenja zakone, što je udar na BiH i njen suverenitet. Ovo dokazuje o slabostima sistema, odnosno BiH, nego o nekoj mojoj ili Lukićevoj krivici. Što se tiče današnjeg pretresa, nije ni počela rasprava, zato što je moj tim odbrane uložio zahtjev da se suđenje premjesti odavde u Banjaluku, a sud je donio odluku da ga ne prihvata, ali da imamo rok od tri dana da se žalimo. Zato nije ni moglo početi ročište jer bi to značilo da se prejudicira samo žalbeno postupanje nas i odluka Apelacionog vijeća Suda BiH”, rekao je Dodik po izlasku iz Suda BiH.

Izjavio je i da “imaju dokaze da predstavnici Ambasade SAD u BiH posjećuju Tužilaštvo BiH i sugerišu u kojem pravcu predmeti trebaju ići”.

“Enormna zavisnost od visokog predstavnika ne donosi ništa dobro BiH i bilo kome. Američki predstavnici posjećuju Tužilaštvo i daju sugestije šta treba da se uradi. Imamo dokaze za to”, rekao je Dodik.

Tužilaštvo se protivilo prijedlogu da se odloži ročište, a sudija je rekao da naredno zavisi od odluke Apelacionog odjeljenja.

Odbrana Lukića je kazala da je stranka u postupku, da njima ništa nije dostavljeno kako bi dali svoje izjašnjenje, te da se bez toga ne može ući u početak pretresa.

Pred zgradom Suda Bosne i Hercegovine, uoči najavljenog početka suđenja, okupile su se delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, veterani i starješine Vojske RS.

Osim predstavnika boračkih organizacija pred Sudom BiH su i zvaničnici iz Republike Srpske, uključujući članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović kao i premijera RS Radovana Viškovića.

Sud Bosne i Hercegovine u oktobru je konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Kristijan Šmit donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

BHRT

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button