Selo Lukomir proglašeno najljepšim na Balkanu po izboru Putnog kofera!

Da, odmah nam se ispred očiju otvara slika nekog očaravajućeg sela u kojem bismo željeli provesti vikend, a srećom, u našem okruženju postoje brojna takva mjesta čije priče su jednako impresivne kao i njihov izgled. Od Srbije, preko BiH i Crne Gore pa sve do Hrvatske i Slovenije, ovo su po izboru portala Putnikofer.hr, vodeće medijske platforme posvećene putovanjima na našim prostorima, najljepša sela na Balkanu koja vrijedi posjetiti barem jednom u životu!

ČURUG: SEOSKI RAJ U SRBIJI POZNAT PO VJETRENJAČAMA

“Selo Čurug je pravi mali raj za sve stanovnike velikih gradova kojima je preko glave svakodnevnog stresa kojima su izloženi.” Otprilike se tako na internetu predstavlja ovaj mali seoski raj koji se nalazi u srpskoj pokrajini Vojvodini, na obali rijeke Tise. Čurug je poseban zbog slikovitih vjetrenjača zbog kojih ga često uspoređuju sa zadivljujućim nizozemskim selima, a ponosi se i bogatom prirodom, svježim, čistim zrakom i srdačnim mještanima koji će vas rado ugostiti. U nekima od vjetrenjača možete i prespavati i uživati u ljepoti malog mjesta kao nikada u životu.

LUKOMIR: PREKRASNO BOSANSKO SELO U KOJEM SE I DANAS ŽIVI KAO NEKADA

Posljednje pravo bosansko selo, mjesto na kojem se može vidjeti kako se u toj zemlji živjelo nekad, mjesto zarobljeno u vremenu… Selo Lukomir često se opisuje svim ovim izrazima, ali niti jedan od njih ne dočarava u potpunosti njegovu ljepotu i mistiku. Lukomir je najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini, smješteno na 1495 metara nadmorske visine. Riječ je o jednom od najslikovitijih i povijesno najbogatiji sela u zemlji. Turiste oduševljavaju njegove uske ulice kojima redovito prolaze krda ovaca, kućice s neobičnim krovovima i nevjerojatna priroda koja ga okružuje.

SMRČEVO BRDO: ETNO SELO U CRNOJ GORI KOJE NEODOLJIVO PODSJEĆA NA BAJKOVITO ALPSKO OKRUŽENJE

Udaljeno tek desetak kilometara od prekrasnog durmitorskog Crnog jezera u Crnoj Gori, na nadmorskoj visini od nevjerojatnih 1560 metara, smjestilo se etno selo Smrčevo brdo koje će vas osvojiti na prvi pogled. Sva njegova čar leži u bajkovitom okruženju koje neodoljivo podsjeća na veličanstvene Alpe, a ono što posjetitelje posebno oduševljava su drvene kućice izrađene od potpuno prirodnog materijala u kojima se može prespavati. Ovo mjesto zaista oduševljava svojom ljepotom i pogledom koji puca na moćne planinske klance i bujne šume.

ŠMARTNO: SLOVENSKI DRAGULJ KOJI KAO DA JE ISPAO IZ TOSKANE

Šmartno je jedno od najljepših malih mjesta koja morate posjetiti u Sloveniji. Cijelo naselje je izgrađeno na ostacima rimskog uporišta, a u pisanim se izvorima prvi put spominje 1317. godine. Neodoljivo podsjeća na Toskanu i istarske srednjovjekovne gradiće, proglašeno je spomenikom kulturne baštine, a sa svojim brežuljcima, vinogradima i slikovitim starim kućama idealno je za opuštanje i uživanje u vinskom turizmu!

PITVE: KAMENA DALMATINSKA BAJKA S OTOKA HVARA

U središnjem dijelu najsunčanijeg hrvatskog otoka, Hvara, na blagoj padini iznad Jelse smjestilo se jedno od najstarijih hvarskih naselja – malo pitoreskno selo Pitve. Ova veličanstvena kamena bajka oduševljava na svakom koraku svojom stoljetno sačuvanom arhitekturom, ali i domaćim proizvodima i vrhunskim vinima koje marljivo pripremaju malobrojni preostali stanovnici. Selo Pitve ima sve karakteristike idiličnog sela zbog kojih biste u njemu poželjeli provesti sate i sate: uske popločane uličice, stare suhozide, vinograde, maslinike…

Buka.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button