Šume nam nestaju pred očima, a mi šutimo: Evo kakvim ekološkim bogatstvima raspolaže BiH

Bosna i Hercegovina ima više od pedeset posto pokrivenosti teritorije šumama, ali i šumskim zemljištem. Ovo ekološko stanje dovodi Bosnu i Hercegovinu u red najšumovitijih evropskih država. Unatoč tim prirodnim bogatstvima, ovaj sektor nije zakonski usaglašen – ni na državnom, a ni na entitetskom nivou.

Da bi se potakla svijest o zaštiti bh. šuma – o njima se mora govoriti. Dr. Miloš Popović je stoga kreirao 3D mapu visine i gustine krošnji drveća u Bosni i Hercegovini. Ova je mapa iznimno važna jer pokazuje na koje se dijelove treba obratiti posebna pažnja, kako bi se pristupilo adekvatnoj ekološkoj zaštiti.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je jedina država u Evropi koja nema svoj zakon o šumama, a u drugu ruku ima razvijenu drvno-šumarsku ekonomiju. Građani BiH na ovaj zakon čekaju od 2009. godine i nije izgledno hoće li se isti uopće izglasati, jer je još uvijek aktuelno neslaganje u vezi sa pitanjem državne imovine. Naime, entitetske vlasti, odnosno RS, žele da oni budu titulari.

Face.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button