Odbijen zahtjev Dodikove odbrane za izuzeće tužilaca, nastavak suđenja 17. januara

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić odbacio je zahtjev odbrane predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika za izuzeće četiri tužioca u ovom procesu, potvrdio je Dodikov branilac Goran Bubić.

Bubić je na ročištu od 20. decembra zatražio izuzeće tužilaca, jer, kako je naveo, “ne postoji nepristrasan pristup predmetu zbog čega su prijedlozi za izuzeće relevantni”.

Ročište je tada odgođeno nakon što je zatraženo izuzeće tužilaca Nedima Ćosića, Nives Kanevčev, Biljane Golijanin, te Gordane Bosiljčić.

Sudija Mirsad Strika naredno ročište zakazao je za 17. januar.

Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Ročište u ovom predmetu odgađano je više puta zbog različitih pravnih zavrzlama i zahtjeva odbrane, tako da optužnica protiv njih još nikad nije pročitana u sudnici.

Faktor.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button