ADRIATIC METALS ODBACUJE OPTUŽBE: Problemi sa kvalitetom vode u Kaknju prisutni su decenijama

Bez obzira na zabrinutost Općine Kakanj, javnog preduzeća Vodokom pa i građana zbog aktivnosti kompanije Adriatic Metals u neposrednoj blizini izvorišta pitke vode kojom se grad snabdjeva, nadležne institucije kao i kompanije ne dijele tu zabrinutost.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove u odgovoru na Žurnalov upit, vezano za pojavu teških metala u vodi za piće u Kaknju, naveli su da je od momenta intenziviranja radova na otvaranju jame i izgradnje postrojenja za obradu rude firme Adriatic Metals izvršeno 11 inspekcijskih nadzora iz oblasti zaštite okoliša, uključujući i kontrolne nadzore, te da nisu zabilježili nepravilnosti osim u jednom slučaju.

Polovinom prošle godine FUZIP izvršila je inspekcijski nadzor u JP Vodokom, vodozahvat „Bukovica“ Kakanj od strane Federalnog vodnog inspektorata navodeći da im je predočen Izvještaj iz aprila 2023. godine, urađen od strane “Sistem Qualita,S d.o.o. Pale”, na teške metale i fizikalno-hemijsku analizu. Izjavom o usaglašenosti je navedeno da dostavljeni uzorak ne odgovora odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, zbog povišenog sadržaja kadijuma.

“Na osnovu provedenog inspekcijskog nadzora, dana 22.6.2023. godine inspektorat FUZIP-a, Federalna vodna inspekcija, bez detaljne i sveobuhvatne studije/analize svih čimbenika i uticaja, ne može dovesti u direktnu vezu povremeno i neznatno povišenje koncentracije kadmija u sirovoj vodi na vodozahvatu „Bukovica“ Kakanj, sa aktivnostima i radovima koji se vrše uzvodno od vodozahvata „Bukovica“, sa kojeg se vrši vodosnadbjevanje stanovnika općine Kakanj”, naveli su iz FUZIP.

Kompanija Adriatic Metals “kategorički odbacuje tvrdnje koje sugeriraju da operacija rada rudnika Rupice utječu na kvalitet vode rijeka Bukovica i opskrbu pitkom vodom za građane Kaknja”. U odgovoru na Žurnalov upit naveli su da već tri godine rade analize vode, još prije početka radova na ovom lokalitetu, te da su one pokazale manje tragove teških metala u prirodnom toku rijeke Bukovici – što ukazuje na decenijsko prisustvo metala u ovoj rijeci.

“Naše analize su samo jednom prilikom detektovale povišen nivo kadmijuma u rijeci Bukovici, što je uslijedilo nakon obilnih kiša u proljetnom periodu. Tokom perioda kada je uzet ovaj uzorak sa povećanim nivoom su pokazivali zakonski tolerisane nivoe kadmijuma, što ukazuje da je povećani uzorak ovog metala, vjerovatno uzrokovan mobilizacijom tla nakon povećane količine padavina”, naveli su iz ove kompanije.

Osim toga, iz Adriatic Metalsa tvrde da je odgovornost za pročišćavanje i distribuciju pitke vode u Kaknju u nadležnosti JP Vodokom Kakanj te da su oni zakonski obavezni da prate kvalitet vode na nivou potrošača i da odmah obavijeste građane ukoliko ijedan nivo teških metala pređe dozvoljene vrijednosti.

“Istorijiski izvještaji relevantnih državnih organa potvrđuju da su problemi sa kvalitetom vode u Kaknju prisutni decenijama prije naših aktivnosti i operacija”, navode u odgovoru Žurnalu.

Što se tiče inspekcijskih nadzora, iz ove kompanije tvrde da su bili predmet 46 inspekcija i nadzora od različitih nivoa vlasti, a većina njih bila je usmjerena na zaštitu životne sredine, vodu i biodiverzitet te da ni u jednom slučaju nisu pronađene nepravilnosti.

Iz ove kompanije ne vide ništa sporno ni u tužbama prema aktivistima navodeći da je to njihov “principijelan napor da odgovorni pojedinci i organizacije snose odgovornost za svoje riječi i djela”.

“Lažne i neosnovane tvrdnje iznesene od strane pojedinaca, ne samo da oštećuju reputaciju naše kompanije, već i podrivaju rad zvaničnih institucija u Bosni i Hercegovini. Ove lažne i netačne tvrdnje rezultirale su stvaranjem ambijenta putem prijetnji protiv naših uposlenika, što smatramo neprihvatljivim. Podnesena tužba nema materijalnu vrijednost, niti nam je značajna, jer je pravi cilj transparentnost i povjerenje u institucije i pravosuđe ovog Sistema, a koje je interesu svih građana”, tvrde iz kompanije Adriatic Metals.

(zurnal.info)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button