TikTok je doslovno – utihnuo. Šta se događa?

Jeste li primijetili da na određenim videozapisima na TikToku više ne možete čuti zvuk? Pa, postoji objašnjenje. Ove sedmice prekinuti su pregovori o licenciranju između TikToka i Universal Music Groupa.

Pjesme kojih muzičara više nisu dostupne na TikToku?

Universal Music Group, mega-kompanija odgovorna za izdavanje muzike izvođača među kojima su Taylor Swift, Drake, U2 i Ariana Grande, dan prije isteka licencnog ugovora s TikTokom objavio je otvoreno pismo pod naslovom “Zašto moramo uzeti pauzu na TikToku”, piše Vogue.

U tom pismu optužuju TikTok da pokušava izgraditi posao, koji se temelji na muzici, “bez plaćanja poštene vrijednosti za muziku” te da nema odgovarajuće naknade za umjetnike i tekstopisce.

AI je već postao glavni izvor zabrinutosti za rad u Hollywoodu i izdavaštvu, ali Universal je posebno optužio TikTok (koji je poznat po vrlo niskoj stopi naknade za umjetnike) da je “dopustio da platforma bude preplavljena snimkama generiranim umjetnom inteligencijom” te da je to “sponzorisanje zamjene umjetnika AI-jem”.

Kada je TikTok službeno utihnuo?
U četvrtak ujutro TikTok je potvrdio da je sa svoje platforme uklonio muziku izvođača Universala. Postojeći videozapisi koji koriste tu muziku potpuno su utišani.

Je li TikTok reagovao na veliki potez Universala?

TikTok je u utorak objavio izjavu u kojoj stoji: “Uprkos Universalovom lažnom narativu i retorici, činjenica je da su se odlučili udaljiti od moćne podrške platforme s više od milijardu korisnika koja služi kao besplatno sredstvo za promociju i otkrivanje njihovog talenta.

TikTok je uspio sklopiti ugovore sa svakom drugom izdavačkom kućom. Jasno je da Universalovo djelovanje nije u najboljem interesu umjetnika, tekstopisaca i obožavatelja.”

A zašto je TikTok spomenut na saslušanjima u Senatu ove sedmice?

Nevezano uz probleme s Universalom, TikTok je bio jedna od brojnih aplikacija (uz X i Metu) čiji su izvršni direktori u srijedu pozvani da svjedoče pred Odborom za pravosuđe u Senatu o sigurnosti djece. To bi saslušanje trebalo omogućiti članovima odbora da izvrše pritisak na izvršne direktore nekih od najvećih kompanija društvenih medija zbog njihovih propusta u zaštiti djece na internetu.
Republikanska senatorica iz Tennesseeja Marsha Blackburn upozorila je glavnog izvršnog direktora aplikacije Shou Zi Chewa da im “Nashville neće ponuditi otirač dobrodošlice”, dok je republikanski senator Tom Cotton insistirao na prozivanju izvršnog direktora TikToka zbog njegovih veza s Kinom (on je iz Singapura), čak pitajući: “Jeste li ikada bili član Komunističke partije Kine?”

To je prvo pojavljivanje izvršnog direktora TikToka pred američkim zakonodavcima od marta, kada se kineska aplikacija suočila s oštrim pitanjima, uključujući ona koja sugerišu da aplikacija šteti mentalnom zdravlju djece.

Predloženi zakon bi Bidenovoj administraciji dao nove ovlasti da Amerikancima blokira korištenje strane komunikacijske tehnologije kao što je TikTok, koju koristi više od 150 miliona Amerikanaca.

Šta će sada TikTok?

Nedavno je spriječeno stupanje na snagu prve državne zabrane TikToka u Montani na temelju toga što krši prava korisnika na slobodu govora, što bi moglo značiti da ni drugi pravni izazovi protiv TikToka možda neće dobro proći (uprkos dugotrajnom saslušanju u Senatu).

Što se tiče prekida ugovora s Universalom, morat ćemo pričekati i vidjeti kako će korisnici reagirati na verziju TikToka koja ne uključuje muziku njihovih omiljenih izvođača.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button