Kada će RAK ponuditi licence za 5G mrežu bh. operaterima?

Bosna i Hercegovina bi u dodjelu frekvencija za 5G mrežu mogla krenuti krajem 2026. godine, najavio je novi v.d. generalni direktor BH Telecoma Amel Kovačević na konferenciji za medije prošle sedmice.

Kazao je da Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u saradnji s entitetskim ministarstvima, Regulatornom agencijom za komunikacije (RAK BiH) i operaterima izradilo nacrt strategije za širokopojasni pristup internetu kojim je planirano uvođenje 5G mreže.

“Strategija se priprema za jedan ozbiljan dokument kako bi se uputio u parlamentarnu proceduru. Tim dokumentom, planirana je migracija na 5G tehnologije u Bosni i Hercegovini. Po tom planu, RAK bi trebao krajem 2026. godine ponuditi licence za 5G mrežu bh. operaterima. Ako se to desi u tada, BH. Telecom će se javiti na natječaj i pripremiti da uđe u taj proces”, kazao je Kovačević.

Ipak, postavlja se pitanje da li je bh. društvo spremno za 5G mrežu.

“Poznato je da smo nedavno uveli 4G mrežu koja je opticaju skoro dvije godine, a mi još nismo iskoristili taj potencijal iako su u to uložena značajna sredstva. S druge, potražnja za 5G mrežom je nešto što fali bh. društvu i još nema kritične mase poslovnih subjekata za investiranje u 5G mrežu koji bi bili dovoljan mamac”, kazao je Kovačević.

Izrazio je nadu da će bh. društvo u periodu koji je pred nama narasti u privrednom i industrijskom smislu, da će se pojaviti potrebe za 5G mrežom i da će telekomi biti u prilici da je ponude.

Podsjetimo, BH Telecom dobio je licencu za uvođenje 4G mreže u maju 2019. godine, a već u ljeto, u sklopu Sarajevo Film Festivala, na Pozorišnom trgu “Susan Sontag” u Sarajevu, predstavili su mogućnosti i iskustva 5G mreže te spremnost kompanije za nove tehnološke promjene.

Tada je najavljeno da dolazak 5G mreže za BH Telecom znači otvaranje novih poslovnih mogućnosti, te da postoji neograničen broj servisa koji će se oslanjati na 5G mrežu

Na sajmu Mostaru u aprilu 2022. godine BH Telecom je i javno testirao 5G tehnologiju u smislu krajnjih brzina, terminalnih uređaj, rada baznih stanica itd.

Autor: akta.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button