Ambasada Države Katar odaje počast plivačima Barlovu i Zulfiću

U Areni hotela Hills na Ilidži u četvrtak će biti obilježen Dan sporta Države Katar.

Tim povodom bit će održana prigodna svečanost tokom koje će Ambasada Države Katar odati priznanje uspješnim bosanskohercegovačkim paraplivačima Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću, kao i njihovom treneru i osnivaču Plivačkog kluba “SPID” gospodinu Amelu Kapi, te im pružiti podršku za daljnji rad i natjecanja, uključujući Paraolimpijadu u Parizu i Evropsko prvenstvo u Portugalu ove godine.

“Država Katar putem Dana sporta šalje važne poruke, naglašavajući da sport pripada svima, te da svaka osoba zaslužuje podršku društva da iskaže svoje najviše domete. Posebno nam je čast da ove godine Dan sporta obilježavamo u danu u kojem Sarajevo slavi veliki jubilej, 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 1984., dok se istovremeno Kataru održavaju završnica Azijskog kupa i Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima na kojima nastupa najuspješnija bh. sportašica Lana Pudar”, saopćeno je iz Ambasade Države Katar u BiH.

Pod pokroviteljstvom emira, šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija, Dan sporta ustanovila je Vlada Katara uvidjevši da moderan način života ne ostavlja mnogo prostora za rekreaciju. Ovaj državni praznik ima za cilj promicanje zdravog načina života i poticanje svih na svakodnevno bavljenje nekim oblikom fizičke aktivnosti, to jeste vježbe. Službeno se obilježava svakog drugog utorka u februaru, što ove godine pada na 13. februar. To je dan kada su škole, preduzeća, trgovine i vladini uredi zatvoreni.

Građani ga obilježavaju baveći se sportom, vježbanjem i potičući jedni druge na zdraviji način života. Također, sve vladine institucije, ali i predstavnici privatnog sektora organiziraju različite sportske aktivnosti i vježbe za svoje zaposlenike u skladu s njihovim mogućnostima, a s ciljem širenja svijesti o značaju sporta i njegovoj ulozi u dobrobiti pojedinaca i društva.

Fena

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button