Za danas izdato narandžasto upozorenje na području Hercegovine i jugozapadne Bosne

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za danas, 10.02.2024. godine, narandžasto upozorenje na području Hercegovine i jugozapadne Bosne zbog obilnih padavina i vjetra južnog smjera.

Narandžasti meteoalarm za padavine će biti upaljen do 11.2.2024. godine do 21 sat, dok je za jake udare vjetra upaljen do 11.2.2024. godine do 10 sati.

Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više. Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 km/h. Na planinama i visoravnima do 90 km/h.

“Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući”, stoji u preporuci Svjetske meteorološke organizacije.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button