Puklo prvo džemre, hoće li više biti mraza?

Prema narodnim vjerovanjima danas, 19. februara, “udara” prvo džemre, u zrak. Stariji su to tumačili kao vraćanje života u prirodu, dolaze prvi pupoljci i vide se prve naznake visibaba i ljubičica. Zrak bi trebao biti topliji i ne bi trebalo biti više mrazeva niti velikih minusa.

Prema zvaničnoj prognozi, u prvom dijelu sedmice pred nama, preovladavat će uglavnom povoljne prilike za radove na otvorenom. Pogoršanje, praćeno umjerenom količinom padavina, kojih će biti nešto više u Krajini i jugozapadnoj Bosni, bit će prolazno na samom početku ovog sedmodnevnog perioda. No, prognozirane su padavine u narednim danima, a one će dobro doći kako bi se popravio sadržaj vode u tlu.

Nekoliko stabilnih dana

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od sutra, 20. februara, sa poslijepodnevnim satima, slijedi par stabilnijih dana, uz smjene oblačnih i vedrih perioda. Potom, od četvrtka, izraženije u noći na petak, ponovo promjena vremena, praćena povećanom naoblakom i jačim padavinama.

U petak će ovo pogoršanje zahvatiti jug i jugozapad zemlje, postepeno će se intenzivirati i za vikend se proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Pri tome će biti slabije izraženo na sjeveru i sjeveroistoku, u Posavini i Semberiji. U nižim područjima očekuje se kiša, na planinama centralne i istočne Bosne mogući su sunježica i snijeg.

Temperature zraka i dalje će tokom narednih 7 dana zadržati natprosječne vrijednosti za ovaj dio godine. Minimalne jutarnje će biti pretežno između 0 i 4 u većem dijelu Bosne, na sjeveru i jugu zemlje od 5 do 7 °C. Sredinom sedmice, nakon razvedravanja, u unutrašnjosti je moguća pojava slabijeg do umjerenog mraza, izraženije pri tlu. Prvih par dana, maksimalne dnevne vrijednosti kretat će se od 7 do 12 °C širom zemlje, potom sredinom sedmice sa sunčanijim periodima, maksimalne temperature od 9 do 13 u unutrašnjosti, na sjeveru i krajnjem jugu od 14 do 16 °C. Za vikend, uz umjereno zahlađenje.

Prognoza po danima

U utorak, 20. februara, umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje tokom dana. U jutarnjim satima u Bosni je moguća slaba kiša, a na planinama slab snijeg. Poslije podne na istoku Bosne lokalni i slabi pljuskovi, a u večernjim satima slaba kiša na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 18 °C.

Pretežno oblačno vrijeme u Bosni, uz postepeno smanjenje naoblake poslije podne, očekuje se u srijedu, 21. februara. U Hercegovini će biti sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima u Bosni je moguća slaba kiša, a na planinama slab snijeg. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5, na jugu do 7, a dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 °C.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme bit će u četvrtak, 22. feburara. Krajem dana ili tokom noći u Hercegovini lokalno sa slabom kišom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Poslije podne i tokom noći povremen jaki udari vjetra. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, a dnevna od 10 do 16, u sjevernim područjima Bosne do 18 °C.

U petak, 23. februara, pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i tokom noći kiša i lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na sjeveru zemlje do 12, a dnevna od 10 do 16, u sjevernim područjima Bosne do 19 °C.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button