Film ”Openhajmer” pobjednik dodjele Oskara, osvojio sedam nagrada

Film “Openhajmer” Kristofera Nolana (Christopher) osvojio je sedam Oskara na 96. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke u Los Anđelesu u pozorištu Dolbi.

Film o tvorcu atomske bombe Robertu Openhajmeru koji je dobio odlične kritike i dobio najviše, 13 nominacija za Oskara, osvojio je sedam nagrada, među kojima za najbolju film, najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolju sporednu mušku ulogu.

Ema Stoun (Emma Stone) osvojila je Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu Jorgosa Lantimosa (Yorgos Lanthimos) “Poor Things”, dok je glumica Da’Vajn Džoj Rendolf (Da’Vine Joy Randolph) osvojila Oskara za najbolju žensku sporednu za ulogu u filmu “Winter Break”, komediji reditelja Aleksandera Pejna (Alexander Payne).

Ispred pozorišta Dolbi održani su protesti zbog izraelskog rata u Gazi, zbog čega je bio poremećen saobraćaj i uspored dolazak zvanica na crveni tepih.

Policija Los Anđelesa pojačala je svoje prisustvo i zatražila od demonstranata da se raziđu jer će biti privedeni. Demonstranti su uzvikivali parole za prekid vatre u Gazi, a neke od zvanica na dodjeli Oskara, među kojima pjevačica Bili Ajliš (Billie Eilish), su nosili oznake za Gazu.

Dodjelom Oskara završena je sezona dodele filmskih nagrada.

BHRT

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button