Ovo je Bosna: Fra Mirko Majdandžić pucnjem iz topa označio vrijeme iftara

U njihovom višestoljetnom iskustvu na ovim prostorima, franjevci i sufije mogu se nazvati istinskim, pa i, po mnogim mišljenjima, najkonzistentnijim čuvarima duše Bosne.

Franjevci su uvijek bili “vjerni Bogu i vjerni Bosni”, kako bi rekao pokojni fra Petar Anđelović, dok se dolazak sufija na tlo Bosne i Hercegovine, također, veže za vrijeme prije dolaska Osmanlija, pa se kao takvi itekako mogu smatrati baštinicima duhovnosti naših prostora.

Saleme, brate moj…

Tu tradiciju iz godine u godinu, evo, svjedoče jedan fratar i jedan sufija. Posljednjih godina novinar i derviš Salem Šehović tokom mjeseca ramazana u Vukeljićima kod Fojnice ugošćuje fra Mirka Majdandžića, gvardijan samostana u Fojnici, čovjeka koji širi dobro gdje god da se pojavi.

Ovaj put otišli su i korak dalje, pa je Salem Šehović ukazao čast fra Mirku da označi kraj ramazanskog posta i početak iftara pucnjevima iz tradicionalnog topa!

„Saleme moj, brate moj, hvala na pozivu. Da Milostivi Bog, Allah pomogne da naš post – jer i mi katolici postimo korizmu – donesu korist. Ne samo da „padnemo“ koju kilu, mada je i to zdravstveno dobro, već da jedan u drugome vidimo brata, da to prepišu drugi. Teško da će to učiniti političari, ali mi koji se smatramo vjernicima – da počnemo to raditi“, kazao je fra Mirko.

Čuvajte našu Bosnu

Podijelio je radost susreta u vrijeme ramazana.

„Meni je lijepo, ti mene zovneš da pokažeš lijepi običaj koji imaš u svojoj vjeri. Ja dođem i uživam. Mi dijelimo lijepo što imamo. Kad bude Božić i Uskrs da se opet negdje nađemo i podijelimo lijepo jedan s drugim…“

Derviš Salem dodat će da vjerski dostojanstvenici moraju biti uzor u svom narodu.

„Ako su dobri hodže, popovi, fratri i narodi će biti dobro… Bog dragi fra Mirko, neka te čuva Bog, da čuvate ovu našu zemlju Bosnu, na svoj način, kako ste i do sada“, rekao je Salem Šehović.

Fra Mirko Majdandžić je, međutim, izrazio žaljenje da mi ni 30 godina poslije rata nismo uspjeli prestati govoriti neke izričaje, koji su ružni, jedni o drugima, te da postom trebamo čistiti dušu od ružnih riječi.

„Političari neće započeti ovo čišćenje duše. Očisti ćemo mi zemlju, ali treba da se izborimo da u svom komšiji, susjedu ne gledamo neprijatelja. Bili smo se posvadili, nismo razumjeli jedni druge, bilo je i zla… Ali, hajde da oprostimo jedni drugim pa da putujemo, da možemo sjediti, družit se zajedno, ići na iftare, Božiće, Uskrse…“, poručuje fra Mirko.

Praštajmo jedni drugima

„Ako ne budemo praštali jedni drugima, kako možemo očekivati oprosti od Boga“, zaključio je derviš Salem.

Selo Vukeljići, udaljeno oko 13 kilometara od Fojnice, jedno je od najpoznatijih sufijskih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tekiju u Vukeljićima je u 18. stoljeću dao izgraditi šejh Husein-baba Zukić. I danas jednako okuplja derviše iz cijelog svijeta, željnih mistike i duhovnosti. Štaviše, Vukeljići su jedno od tri najpoznatija muslimanska dovišta u Bosni i Hercegovini.

Husein-baba Zukić je čukundjed derviša Salema, fra Mirkovog domaćina. Odrastao je u šejhovskoj, a potom i u derviškoj porodici.

Zahvaljujući njemu spomenuto selo je bogatije i za još jedan muzej i sahat-kulu, koje je dao izgraditi. Šehović je tako htio bh. generacijama koje dolaze ostavio neizbrisiv pečat svog postojanja, te sačuvao bh. tradiciju od zaborava.

Osim tekije, veliku ulogu u historiji ovog sela igra i medresa, koja je danas pretvorena u muzej u kojem se mogu pronaći važni podaci o porculanu iz Anadolije, umjetnosti obrade metala, kaligrafiji, o etnologiji. O dervišima, njihovom životu, muzici, simbolima…

Radio Sarajevo

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button