Zašto se ne preporučuje rezanje krtola krumpira prije sadnje?

Rezanje krumpira se obavlja posebnim noževima koji se nakon svakog reza trebaju utopiti u formalin da bi na taj način spriječili širenje određenih bolesti i virusa koji se prenose rezanjem.

Veličina gomolja koji se reže ne bi trebala biti manja od 40 g zbog ranih proljetnih mrazeva koji znaju, kao što kažu proizvođači, odnijeti mlade krumpire i onda novi izdanak u gredici nema dostatno primarnoga hranidbenog medija i ne može se ponovno regenerisati.

Kako pravilno obaviti rezanje krtole krumpira?

Rezanjem nastaje velika povreda gomolja i rez je idealno mjesto za napad bakterija i gljiva koji u lošim uvjetima sadnje mogu prouzrokovati propadanje gomolja.

Zato se sjeme krumpira reže do 15 dana prije sadnje da bi se u tom razdoblju mogao stvoriti kalus koji štiti krtole od ulaska bolesti.

Izrezani gomolji ili krotole krumpira ne smiju dugo stajati zato što dijelovi gomolja, odnosno ”pilja” gubi vodu i dolazi do dehidracije pilje zbog nedostatka vode i kao takva brzo propada.

Stoga, rezani krumpir treba što prije smjestiti u uvjete koji će omogućiti stvaranje zaštitnog sloja upravo na tim prerezanim dijelovima gomolja.

Jer kada se stvori taj zaštitni sloj ili kalus i sjeme će biti puno sigurnije, odnosno, spremnije za sadnju.

Gdje smjestiti krumpir?

Inače, kako bi potakli tvorbu kalusa, krumpir trebamo što prije nakon rezidbe smjestiti u prostoriju gdje se temperatura kreće od 14 do 16 °C i relativna vlaga zraka od 80 do 90%.

Sa stručnog gledišta, rezidba krtola se ne preporučuje jer uvijek postoji mogućnost od prenošenja virusnih oboljenja. Zato je uporaba cijelih krtola svakako najbolja ali i najskuplja jer zahtijeva i veći utrošak sjemena po jedinici površine.

S druge strane, praksa je pokazala opravdanost rezidbe, ali provedene uz poštivanje navedenih pravila počevši od momenta rezidbe pa sve do čuvanja tako pripremljenog sjemena do sadnje.

Istina je i da se svježe izrezane krtole mogu odmah saditi, ali samo u dovoljno zagrijano tlo.

Ako takve gomolje posadimo u hladno i vlažno tlo, dolazi do njihovog brzog propadanja što će se manifestirati praznim mjestima na parceli.

Izvor: Agrosavjet

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button