Sarajevska studentica Merjem HodžIć osvojila zlatnu medalju na olimpijadi ‘IFEST Tunis’

Merjem Hodžić, studentica 1. godine na Internacionalnom Burch univerzitetu, odsjek Genetike i bioinžinjeringa u Sarajevu, na svjetskoj olimpijadi “IFEST Tunis”, koja je održana od 22. – 31. marta 2024., osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju među 400 mladih takmičara iz preko 40 država.

Takmičenje “IFEST Tunis” je Internacionalni festival nauka koji se održava u Tunisu. Mladi inovatori mogu učestvovati u raznim kategorijama nauka, kao što su inžinjerske, prirodne, matematičke, društvene, tehnologijske…

Ovogodišnji rad sarajevske studentice Merjem Hodžić, rodom iz Novog Pazara, bio je u vezi genetičkih varijacija jezika, nastanku tradicija i sevdalinke, kao dokaz našeg identiteta i uticaj na našu psihu i održanje.

  • Cilj je boriti se protiv poremećenog sistema vrijednosti i održanje mentalnog zdravlja. Ovo takmičenje je svjetskog ranga na kojem se okupljaju mladi timovi učenika-naučnika, koji zajedničkim snagama pokušavaju ponuditi svoja rješenja za goruće probleme današnjice vezane za inžinjerstvo, IT, energetiku, zaštitu okoliša, sociološke, prirodne nauke, gdje se planiram takmičiti sa projektom iz oblasti prirodnih nauka – kako pojašnjava zlatom okićena mlada Sandžaklijka Merjem Hodžić.

Merjem se i prošle godine kao srednjoškolka okitila zlatnom medaljom na Međunarodnom festivalu inženjerske nauke i tehnologije u organizaciji ATAST, za studente između 14-24 godine u Tunisu.

Uspjeh na Svjetskoj olimpijadi naučnih projekata kada je osvojila 1. mjesto u kategoriji Energije, na kojem je radila sa rodicom Fatimom Hadžić, njihov projekat je ušao u Top 10 najboljih projekata olimpijade, tako da je Merjem opravdano dobila poziv da ponovo učestvuje na IFEST, inače takmičenje koje organizuje ATAST asocijacija u Tunisu.

Moramo naglasiti da su vrijedni donatori Humanitarne organizacije Bošnjaci Frankfurta i dijaspore, sponzorirali odlazak Merjeme Hadžić na ovoj olimpijadi, pišu Bosnjaci.net. Merjem je uzvratila sa veliki uspjehom, osvojenim prvim mjestom i zlatnom medaljom.

Hayat.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button