Rezolucija o Srebrenici uskoro na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

U Ujedinjenim nacijama uskoro bi se mogla naći rezolucija o Srebrenici,gdje je 1995. godine počinjen genocid. To, između ostalog, predviđa da 11. juli postane Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida. Da nema saglasnosti o tome u BiH, jasno se vidi iz izjava koje dolaze iz Republike Srpske. Šta će u konačnici predstavljati rezolucija i zašto izaziva paniku u jednom dijelu BiH?

Rezolucija o Srebrenici trebala bi se naći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija krajem aprila, početkom maja, podaci su do kojih smo došli tokom izrade ovog priloga. Rezolucija se poziva na presude za genocid u Srebrenici i dolazi u funkciji jačanja i poštivanja međunarodnog prava. Ukoliko postane Međunarodni dan, 11. juli bi se obilježavao u svim državama svake godine. Ovakav dokument Republika Srpska osporava i odbacuje.

MILORAD DODIK, predsjednik Republike Srpske

“Zato će Republika Srpska na prvoj svojoj narednoj sjednici usvojiti izvještaj koji je uradila Međunarodna komisija koju je Vlada formirala, u njemu stoji jasna tvrdnja da nije bio genocida u Srebrenici, da je utvrđeno da je tamo sa stanovišta Bošnjaka u čitavom periodu rata na tom prostoru stradalo 3741 osoba, a da je preko dvije i po hiljade u istom periodu, na istom prostoru stradalo Srba. U Srebrenici se nije desio genocid kako je to napisala Međunarodna komisija, veoma jasno i precizno”.

O počinjenom genocidu nad Bošnjacima se moraju obrazlagati činjenice i govoriti istina, jer to su presude najviših svjetskih sudova, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

DENIS BEĆIROVIĆ, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Sudovi su donijeli odluke, to je ključna stvar, a naravno da postoji veliki broj prijatelja koji rade na tome da dodatno ukažemo na važnost prevencije genocida, na važnost pomirenja u cijelom regionu, na važnost izgradnje i budućnosti na osnovama mira i pravde, mi smo tome posvećeni i želim da i drugi to shvate na takav način a ne da prave neku kampanju koja je ispod civilizacijskih vrijednosti.”

Rezoluciju je nedavno komentarisao i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, u strahu da će, kako kaže, doći i do zahtjeva za ukidanje i RS-a, kao i da Beograd plati ratnu odštetu.Svoj komentar dali su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

MURAT TAHIROVIĆ, Udruženje žrtava i svjedoka genocida

“Šta očekivati od čovjeka koji je sponzor počinilaca ratnih zločina na prostoru BiH.”

Rezolucija o Srebrenici je dokument koji se trebao desiti i ranije, smatra ministar vanjskih poslova BiH.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, ministar spoljnih poslova BiH

“Priča o rezoluciji koja će na kraju biti potvrđena u Generalnoj skupštini UN-a je cilj već dugi niz godina i te se aktivnosti dešavaju. Razgovarao sam sa ljudima, u toj rezoluciji nema ništa što bi trebalo provocirati bilo koga, stavlja civilizacijsku tačku na tešku bol i patnju koju je naš narod u BiH doživio. Ne vidim razlog za uznemirenost bilo koga.”

Po svim predviđanjima postoji dovoljna dvotrećinska većina država koje su spremne da usvoje takvu rezoluciju, smatra pravni stručnjak,Kasim Trnka.

KASIM TRNKA, pravni stručnjak

“To bi bila još jedna civilizacijska globalna potvrda o tome koji su se strašni zločini desili u BiH. Formalno gledajući rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujući akt ali imaju toliku veliku političku i moralnu težinu da svako onaj ko se opire toj jednoj notornoj svjetskoj činjenici rizikuje da sam bude isključen iz te zajednice.”

Rezolucija dolazi u vrijeme nakon što su presude postale pravosnažne prije tri godine, i ako je tekst na kojem se radi već nekoliko mjeseci još u doradi, time će se, između ostalog, preventivno djelovati očuvanjem genocida kroz obrazovni sistem i jačanjem svijesti o tome što se desilo.

BHRT

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button