Dom zdravlja Kaknja upozorava na pojavu morbila: Vakcinacija djece kao ključna strategija prevencije

Porast broja morbila ili ospica zabilježen u posljednje vrijeme predstavlja rizik za dalje širenje ovih bolesti medu osjetjivom populacijom na području naše općine – saopćeno je iz Doma zdravlja Kakanj.

Kako je navedeno, na području naše općine je dosada registrovano 7 slučajeva oboljelih među djecom predškolskog uzrasta (6 djece iz vrtića Mladost i školsko dijete).

Općina Kakanj ima jednu od najmanjih stopa pokrivenosti imunizacijom u ZDK što ostavlja mogućnost širenja ovih bolesti među osobama koje nisu zaštićene te pojavi epidemija ovih bolesti.

Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog muniteta i porast broja osjetljive populacije protiv morbila, predstavlja prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.

Vakcinacija/cijepljenje djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurna i učinkovita MRP vakcina/cjepivo je u upotrebi u Bosni i Hercegovini skoro četrdeset godina. Prema Programu imunizacije predviđene su dvije doze MRP vakcine/cjepiva, u dobi od 12. mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja se mogu nadoknaditi.
Podsjećaju da saradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju vakcinacije/cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija.

Molimo roditelje da provjere vakcinacioni status svoje djece MRP vakcinom, te da vakcinišu djecu koja eventualno nisu vakcinisana, a da u slučaju pojave znakova bolesti kod djece prijave ljekaru, odnosno upute ljekaru na pregled. odnosno da tu djecu čuvaju u kućnoj izolaciji ne dozvoljavajući im da idu u vrtiće, skole i na sva druga mjesta gdje bi mogli prenositi tu infekciju. Ključno je da dijete koje ima simptome respiratorne infekcije (kihanje, kašalj, groznica, crvenilo očiju, opšta slabost, osip…) fizički ne dolazi predškolske ustanove (vrtiće), škole i na sva druga mjesta gdje bi mogli prenositi tu infekciju kao ni druge vrste okupljanja poput rodendana, slavlja, pozorišnih prcdstava slično.

Ističu kako je prevencija ove bolesti MRP vakcinom najvažnija, jer je vakcinacija najvažnija preventivma mjera.

Upravo neizvršavanje obaveze roditelja da vakcinišu djecu, je i dovelo do pojave ove bolesti. Još jednom naglašavamo da je neophodno u cilju sprječavanja pojave morbila imunizirati djecu, jer je to jedini i najvažnii način sprečavanja nastanka bolesti. Sva djeca od 1 do 5 godina trebaju imati u svom imunizacinom kartonu jednu dozu MRP vakcine, dok djeca od 6 do 14 godina trebaju imati u svom imunizacionom kartonu dvije doze MRP vakcince, te molimo roditelje da to obavezno provjere i vakcinišu svoju djecu kako bi ih zaštitila. Također molimo roditelje da obavezno provjere i vakcinaciju protiv velikog kašlja i vakcinišu svoju djecu kako bi ih zaštitila.

Iz Doma zdravlja Kakanj naglašavaju da vakcinacija djece ovom vakcinom, kao i drugim vakcinama, na području naše općine nije zadovoljavajuća te postoji opasnost od širenja ovih bolesti.

Inače je imunizacija zakonska obaveza, te još jednom apeliramo na roditelje da vakcinišu svoju djecu na vrijeme prema važećem kalendaru imunizacije.

Svaki roditelj je odgovoran za vakcinalni status svoga djeteta, saopćeno je.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button