DOK TUŽILAŠTVO, NAVODNO, ISTRAŽUJE: Nadležne institucije ignorišu apele Vodokoma Kakanj

Skoro šest mjeseci nakon pustošenja državne šume na području Vareša od strane firme Adriatic Metals, Kantonalno tužilaštvo ZDK sjetilo se da pokrene postupke protiv ove firme. Informacije o krivičnim postupcima dolaze u momentu prezentovanja izvještaja JP Vodokom Kakanj o poduzetim aktivnostima protiv ove firme zbog radova u vodozaštitnoj zoni izvorišta Bukovica. “Do danas nema adekvatne reakcije nadležnih i odgovornih kantonalnih i federalnih institucija, nisu poduzete nikakve posebne mjere i aktivnosti kako bi se spriječilo ugrožavanje vodosnadbijevanja Kaknja“, naveli su iz JP Vodokom.

Tužilaštvo ZDK konačno je zaprimilo krivične prijave od strane Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK, na osnovu kojih je formiran predmet u vezi pustošenja šume na području općina Vareš i Kakanj. Također, Tužilaštvo je obavijestilo javnost krajem marta da se u ovom Tužilaštvu vode postupci u tri krivična predmeta: krivični predmet u vezi sa projektnim aktivnostima za otvaranje rudnika „Rupice“ na lokalitetu Crvene stijene te u vezi sa izgradnjom puta Borovica-Tisovci.

Podsjetimo, Kantonalna uprava za šumarstvo ZDK, drugog oktobra prošle godine, podnijela je dvije krivične prijave protiv firme i njenih direktora.

“Uvidom u evidencije Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona utvrđeno je da ovo Tužilaštvo, sa današnjim danom, nije zaprimilo prijavu Kantonalne uprave za šumarstvo protiv kompanije Adriatic Metals zbog sječe šume”, naveli su u odgovoru na Žurnalov upit iz Kantonalnog tužilaštva ZDK početkom februara ove godine.

Kantonalno tužilaštvo pitali smo da li je bilo koja druga institucija ili pojedinac podnijela prijavu za ovo krivično djelo protiv kompanije Adriatic Metals, ali nismo dobili odgovor. Ni iz Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK tada nisu odgovorili na upit Žurnala.

Kako navode Žurnalovi izvori, krivične prijave najvjerovatnije nisu ni bile podnijete te da je to urađeno tek nakon pritiska javnosti.

„Direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK Nevzeta Elezović u svojevrsnom je sukobu interesa, jer njen zet je vlasnik firme Geobiro iz Konjica koja je radila određene poslove za Adriatic Metals. U toj firmi je zaposlena i njena kćerka tako da ne bi iznenadilo da upravo zbog tih činjenica Elezović nije bila spremna da prijavi Adriatic Metals“, navode dobro upućeni Žurnalovi izvori.

U momentu kada Tužilaštvo ZDK dostavlja informacije da se vode tri krivična procesa protiv firme Adriatic Metals i Općinsko vijeće Kaknja raspravlja o poduzetim aktivnostima javnog preduzeća Vodokom u vezi otvaranja rudnika u Varešu.

Pisali smo ranije o zabrinutosti građana i općinske administracije Općine Kakanj kako će rudnik uticati na pitku vodu kojom se snadbijeva ova općina.

Iz firme Adriatic Metals odbacili su optužbe građana navodeći da je Kakanj oduvijek imao problema sa kvalitetom pitke vode.

U Informaciji JP Vodokom o poduzetim aktivnostima u vezi otvaranja Rudnika olova, cinka, barita i pratećih mineralnih komponenti na lokalitetu Rupice-Juraševac-Brestić Adriatic Metals-a u Općini Vareš navedeno je da ovo preduzeće nije bilo zvanično obavješteno o početku istražnih radova te da su od 2018. godine pa do danas pokrenute brojne aktivnosti koje imaju samo jedan cilj . zaštitu rijeke Bukovice od svih negativnih uticaja.

Javnost je tek sada, u martu 2024. godine, saznala da se firma Eastern Mining, današnji Adriatic Metals, 2021. godine obraćala Vodokomu tražeći saglasnost za eksploataciju i izgradnju pogona Rudnika. Saglasnost nisu dobili. Vodokom je tada angažovao stručnjaka iz oblasti geologije prof. dr. Mirzu Bašagića za davanje stručnog mišljenja po zahtjevu Adriatic Metalsa te o mogućim utjecajima na zone sanitarne zaštite vodozahvata Bukovica.

„Iz priloženih topografskih karata u predmetnim Studijama vidljivo je da prema konturnim koordinatama koncesionog područja granice prostora koncesije, ne samo nalaze u III, nego zalaze i u II zaštitnu zonu u kojoj je Pravilnikom o zaštiti i važećom Odlukom o zaštiti izvorišta Bukovica izričito zabranjena bilo kakava eksploatacija mineralnih sirovina“, navedeno je u stručnom mišljenju prof. Dr. Bašagić.

Osim toga, u Studijama koje je radio Rudarski institut iz Tuzle, navedeno je da se ležište Rupice nalazi nizvodno od vodozahvata Bukovica te da ni u kom slučaju buduća eksploatacija i izgradnja postrojenja rudnika neće imati bilo kakav uticaj na vodozahvat Bukovica.

„Autor Mišljenja je sklon tumačenju da su ovakve netačnosti ili rezultat neznanja timova Instituta koji su sačinjavali predmetne Studije ili, s druge strane, što bi blago rečeno, značilo tendeciozno pisanje u cilju proceduralnih postupaka za interes Eastern Mininga kao investitora“, navedeno je u Informaciji JP Vodokom Kakanj.

Bez obzira na ove činjenice i neslaganje, polovinom 2021. godine Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije Eastern Miningu, današnjem Adriatic Metalsu, daje dozvolu za podzemnu eksploataciju. Mjesec dana kasnije JP Vodokom podnijelo je tužbu protiv Ministarstva radi poništavanja ovog akta.

„Prošlo je više od dvije godine od dana pokretanja ovog upravnog spora a sud još nije donio odluku po predmetnoj tužbi, upućene su tri urgencije, iako se radi o životnim pitanjima stanovnika općine Kakanj“, naveli su iz Vodokoma.

U prošloj godini Vodokom se u više navrata obraćao Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove zbog sječe šume, izvođenja građevinskih radova u II vodozaštitnoj zoni izvorišta, i u koritu Bukovice.

„Do danas nema adekvatne reakcije nadležnih i odgovornih kantonalnih i federalnih ministarstava i inspekcija, odnosno do danas nisu poduzete nikakve posebne mjere i aktivnosti kako bi se spriječilo ugrožavanje vodosnadbijevanja Kaknja pitkom vodom sa vodozahvata Bukovica iako su o svemu pismeno upoznati“, naveli su iz Vodokoma u Izvještaju prezentovanom Općinskom vijeću Kakanj.

Iz Vodokoma navode da je trenutna situacija, posebno nakon otvaranja rudnika,zabrinjavajuća te je potrebna hitna reakcija na rješavanju brojnih problema – poput ispuštanja otpadnih voda iz rudnika u okolne vodotoke, ugroženosti rijeka Bukovice i Trstionice, bespravne sječe šume, nepropisnog odlaganja jalovine, ugroženosti eksploatacionim i drugim radovima rijeke Bukovice.

(zurnal.info)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button