Zakazana sjednica Savjeta bezbjednosti UN o napadu Irana na Izrael

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će se razgovarati o napadu Irana na Izrael zakazana je za večeras, potvrdila je misija Malte, koja predsjedava najvišim tijelom svjetske organizacije.

Portparol misije rekao je da je početak sjednice planiran za 22.00 časa po srednjoevropskom vremenu.

Iran je sinoć pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila.

Iranska Revolucionarna garda potvrdila je lansiranje desetina dronova i projektila prema Izraelu.

Izraelska vojska saopštila je da su oružane snage oborile više od 99 odsto iranskih bespilotnih letjelica i projektila i da se razmatraju opcije za dalja dejstva.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će njegova zemlja ostvariti pobjedu nakon što je vojska saopštila da je oborila većinu od blizu 300 dronova i projektila koje je lansirao Iran u oštroj eskalaciji bliskoistočnog sukoba.

“Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanjahu na mreži “Iks”.

Izraelska vojska: Iran napao Izrael sa 290 projektila i dronova

Izraelska vojska saopštila je danas da je Iran napao Izrael sa 290 projektila i dronova, uključujući 100 balističkih raketa.

Izraelska javna radiodifuzna korporacija citirala vojsku da je u subotu naveče Izrael bio podvrgnut iranskim napadima koji su uključivali oko 100 balističkih, 30 krstarećih raketa i 160 samoubilačkih dronova.

“Lansiranja projektila i dronova izvedena su sa različitih lokacija u Iranu u nekoliko talasa“, navodi se u saopštenju.

Vojska je istakla da se to poklopilo sa drugim lansiranjima raketa i dronova iz Jemena i Iraka, te oko 40 iz Libana.

Vojska tvrdi da su izraelski ratni avioni zajedno sa drugim zemljama predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama “presreli više od 20 krstarećih projektila” izvan teritorije Izraela.

“Nije bilo prodora krstarećih projektila na teritoriju Izraela, već balističkih raketa koje su nanijele manju štetu infrastrukturi“, saopštila je vojska ne navodeći detalje.

Iran: Nećemo oklijevati u poduzimanju daljih odbrambenih mjera kako bi zaštitili “legitimne” interese

Iran je danas rekao da neće oklijevati u poduzimanju daljih odbrambenih mjera kako bi zaštitio svoje “legitimne” interese od bilo kakvih “agresivnih” vojnih akcija.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je svoju privrženost principima i ciljevima Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava, objavila je novinska agencija Mehr.

Ministarstvo je ponovilo iransku odlučnost da “odlučno brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalne interese od bilo kakvog nezakonitog naloga za upotrebu sile i agresije”.

Također je istaknuto da “pribjegavanje Teheranu odbrambenim mjerama u ostvarivanju prava na samoodbranu pokazuje odgovoran pristup Irana prema regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti”.

“Ako bude potrebno, nećemo oklijevati da preduzmemo dalje odbrambene mjere kako bismo zaštitili legitimne interese Irana od bilo kakvih agresivnih vojnih akcija i nezakonite upotrebe sile”, dodali su iz Ministarstva. 

BHRT

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button