Sedmi ciklus ekonomskog osnaživanja žena

U ponedjeljak, 15. aprila, na Dan Općine Kakanj i Dan Armije Republike BiH, Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK) počelo je realizaciju sedmog ciklusa ekonomskog osnaživanja žena. U okviru ovog projekta, kojeg kontinuirano podržava Općina Kakanj, biće educirano 20 polaznica. One će uz stručne eduktorice savladavati vještine krojenja, šivenja, zidnog tkanja, pletenja i heklanja. Edukacija će se održavati u prostorijama kakanjske Javne ustanove za kulturu i sport.

Poslije prošlogodišnjeg osposobljavanja žena koje je održano u Zagrađu, realizacija projekta ponovo se vratila u gradsko područje. Prethodnih šest ciklusa realizirani su u: Kraljevoj Sutjesci, Tršću, Kučićima, Zagrađu i dva puta u Kaknju za žene sa područja Plandišta, Povezica i Doboja. Kroz edukaciju ekonomskog osnaživanja prošlo je više od 180 žena. Ovogodišnji sedmi ciklus treba biti završen polovinom mjeseca jula.

Polaznice sedmog ciklusa pozdravila je predsjednica UŽOK-a Dinka Tepić: „Želim vam sretan i ugodan rad. Budite redovne i uporne. Takav pristup će se isplatiti i vama i nama. Na kraju će te biti zadovoljne, a zadovoljstvo ćemo osjećati i mi kao organizatori ekonomskog osnaživanja žena. Do sada je bilo tako i vjerujem da će tako biti i na kraju ovog ciklusa“.

Tema tkanja su motivi Zgošćanskog stećka

O sadržaju, tehnikama rada i pokroviteljstvu edukacije, govorila je voditeljica projekta Edina Lukić: „I ovo ekonomsko osnaživanje žena finansira Općina Kakanj. Dobile ste priliku da se besplatno educirate i da steknete znanja kako bi ste sebi, djeci, porodici privređivali ručnim radovima. Ovdje ćete naučiti osnove i poslije samostalno dograđivati stečene vještine“. Voditeljica projekta je istakla da je ovogodišnja osnovna teme edukacije tkanja – izrada motiva sa Zgošćanskog stećka: „Mi smo u Kaknju privilegovane, zato što imamo najljepši stećak, zbog svoje ornementike poznat kao ‘Stećak nad stećcima’. Zato smo odlučile da tokom edukacije tkanja, radimo motive sa Zgošćanskog stećka. Heklanje ćemo raditi makrame koncem, a predmeti koje smo planirali napraviti su futrola za naočale, torbicu i kaiš. Sve to zajedno predstavlja predivan proizvod, kojeg možemo lično koristiti ali i poklanjati“.

Odjeća je vlasništvo polaznica

Odjevni predmeti urađeni tokom edukacije, a riječ je o keceljama, tunikama, haljinama, postaju vlasništvo polaznica koje su ih šile i krojile. Tako žene uključene u ovaj projekat imaju priliku da od materijala koje nisu kupovale i znanjem UŽOK-ovih edukatorica, ponesu lijepu uspomenu i komad odjeće koji će ih sjećati na njihov prvi ručni rad.

Polaznicama se obratila i koordinatorica projekta, Naila Alić. Posebno je istakla važnost redovnog dolaska, jer je to najbolji način da se sistematično i postupno savlada planirani program. Edukaciju krojenja i šivenja vodit će Remzija Karamuja, Naila Demir i povremeno Aida Jašarspahić. Za pletenje i heklanje zadužena je Hajra Musić, a tkanje Zikreta Brkić.

Već prvi dan za sve polaznice, poslije jutarnje dobrodošlice, bio je radni. Sedmi UŽOK-ov ciklus ekonomskog osnaživanja žena pophađaju: Safeta Lulić, Sumeja Čizmić, Almira Kovač, Meliha Mašić, Enesa Čišija, Subhija Musić, Lejla Ganić, Harisa Tukić, Nermina Tursum, Dženita Gačić, Rejhana Bajtarević, Muamera Čizmić, Nuna Vehabović, Mediha Kobilica, Amela Sikira, Aida Delibašić, Dženana Jašarspahić, Selma Čišija, Almira Bašić i Sabaheta Bašić.

UŽOK je Udruženje žena – Kakanjki, koje je u martu prošle godine obilježilo 30 godina od zvanične registracije, a preteča Udružnja je Sekcija za društvene aktivnosti žena formirana 1977. godine. Za sve ove decenije UŽOK je organizirao na desetine različitih edukacija, a poseban i nemjerljiv doprinos Kakanjke su dale tokom agresije na BiH u oslobodilačkom ratu 1992-1995. (A. Zekić)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button