Potražnja za klima-uređajima u BiH sve veća: Najbolje se prodaje ona od oko 1.000 maraka

Stanovnici Bosne i Hercegovine više ne čekaju tropske vreline da bi kupili klima-uređaje, svjedoče trgovci u prodavnicama bijele tehnike. Podaci o uvozu pokazuju da je za tu robu u tri mjeseca ove godine potrošeno čak 17,5 miliona maraka.

Iako do ljeta ima još najmanje dva mjeseca, ali i činjenica da se na montažu ranije čekalo i do dva mjeseca, natjerale su građane da na vrijeme nabave rashladne uređaje.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja marta najviše klima-uređaja na naše tržište je stiglo iz Kine, kao i lani, kada je ukupan uvoz bio vrijedan 14,42 miliona maraka, a godinu ranije 8,75 miliona KM.

Na domaćem tržištu, ali u nešto manjem broju, mogu se naći i klima-uređaji proizvedeni u Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i drugim zemljama.

Trgovci širom BiH zadovoljno trljaju ruke ističući da prodaja klima-uređaja nikad nije bila bolja.

Prema njihovim riječima, klima-uređaji u stanovima i kućama više nisu luksuz nego potreba, te su građani, svjesni toga, već pohrlili u kupovinu.

Trgovac u banjalučkoj radnji “Tehnošop” Slaven Jakšić istakao je za CAPITAL da je potražnja dobra.

“Svakodnevno nam stiže veliki broj pitanja za klime bez obzira na to što ljeto nije ni blizu. Plaše se da će, kako dani odmiču, mnogo duže čekati na njihovu isporuku i postavljanje“, kazao je Jakšić.

Dodao je da se kupci najčešće opredjeljuju za klima-uređaj koji košta oko 1.000 maraka.

Kupaca ne manjka ni u trgovinama bijele tehnike na području Hercegovine, gdje je, tvrde prodavci, majstora koji postavljaju klime sve manje, pa se tokom ljeta na montažu čeka prilično dugo.

U trebinjskoj prodavnici “Tehno plus” kažu da je potražnja za rashladnim uređajima u posljednjih godinu dana iznad svih očekivanja.

“Kupci se najčešće odlučuju za one malo skuplje klime. Vode se onom izrekom: “Što je skuplje, to je kvalitetnije”. Međutim, kod nas se mogu naći i jeftinije klime koje su kvalitetne “, rekao je prodavac Borivoje Vučić.

Velika potražnja za klimama vlada i na području FBiH, a u tuzlanskom “Klimašopu” kažu da mušterija imaju tokom cijele godine.

“U posljednjih godinu-dvije je zaista pomama za klimama koje se mogu koristiti ljeti, ali i zimi, jer se ljudi usljed ove energetske krize boje da će ostati bez energenata, drveta i peleta, koji su znatno poskupjeli“, kazala je trgovac Ajna Drinić.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button