U prosjeku svaki radnik u BiH ima kredit

Prema podacima Centralne banke BiH, gotovo svaki zaposleni u Bosni i Hercegovini ima kredit, dok je broj zaposlenih manji od broja zaduženih građana. To ukazuje na tešku financijsku situaciju u zemlji, gdje građani sve češće posežu za kreditima kako bi ispunili osnovne životne potrebe.

Sindikalna potrošačka korpa u BiH iznosi tri hiljade konvertibilnih maraka, što je daleko iznad minimalne plate. Kako pokrivenost korpe minimalnom plarom iznosi tek dvadesetak posto, mnogi građani su prisiljeni živjeti na kredit. Ukupni krediti banaka u BiH za stanovništvo na kraju novembra 2023. godine iznosili su 11,77 milijardi KM, s čak 864.434 građanina koji su imali kredite. To znači da u prosjeku svaki radnik u BiH ima kredit.

Najveći dio kredita odnosi se na nenamjenske kredite, dok manji dio ide na stambene kredite, kredite po kartičnom poslovanju te kredite za poduzetništvo i kupovinu automobila.

Građani se zadužuju kako bi podmirili kratkoročne obveze i svakodnevne troškove, a problematično je što se mnogi zadužuju čak i za tekuću potrošnju.

Uslijed inflacije, jaz između bogatih i siromašnih se produbljuje, a mnogi građani su prisiljeni spajati kraj s krajem kako bi preživjeli.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button