Optimistična prognoza za 1. maj

Jutros više oblačnosti ima na području Krajine, istoku i jugoistoku Hercegovine koja se pomjera na centralna i istočna područja Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 08.00 sati (°C): Bugojno i Sokolac 0; Ivan-sedlo i Široki Brijeg 2; Sarajevo, Srebrenica i Tuzla 4; Bijeljina, Livno, Sanski Most, Zenica i Zvornik 5; Banja Luka, Bihać, Doboj i Prijedor 6; Mostar 9; Trebinje 11 i Neum 12.

Danas u Bosni i Hercegovini promjenljiva naoblaka i nestabilno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17, na jugu zemlje do 19 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati kiša u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza za naredne dane

U srijedu djelomično vedro i nestabilno vrijeme. Širom zemlje povremeno sa lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru Bosne vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15°C.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 16°C.

U petak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje u mogući slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C.

U subotu se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni rijetko u poslijepodnevnim satima može pasti slab kratkotrajan pljusak. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

Vraćaju se visoke temperature

FHMZ je objavio prognozu od 22. aprila do 7. maja.

Do 26. aprila vremenske u BiH uslovit će hladna zračna masa koja obiluje vlagom, a koja se spustila sa sjevera Evrope. U takvim okolnostima u našoj zemlji se očekuje promjenljivo vrijeme uz česte padavine, povremeno pojačan vjetar i temperature zraka niže od prosječnih za ovo doba godine.

Stabilnije vrijeme, kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, uz uobičajene temperature očekuje se od 27. aprila, uz malu vjerovatnoću za povremene i kratkotrajne lokalne pljuskove u periodu od 03. maja, pa do kraja prognoznog perioda.

072info.com

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button