Googlovi automobili stigli u Bosnu i Hercegovinu

Baš kao što je ranije i najavljeno, konačno su Google Street View auta stigla u Sarajevo. Bosna i Hercegovina je jedna od posljednjih evropskih zemalja u kojoj ne postoji Street View, uz Kipar, Moldaviju, Lihtenštajn, Armeniju, Azerbejdžan, Gruziju i Vatikan. Ako se Google tamo odveze koristeći vlastite kamere generacije 4, to bi popunilo jedno od rijetkih područja kojima nedostaje pokrivenost.

Budući da je Google dodao većinu Njemačke na Street View, preostala područja sa slabom pokrivenošću u Evropi sada su Balkan i na liniji od Bjelorusije do Azerbajdžana. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a također i Albanija, sve imaju djelimičnu pokrivenost kamerama treće generacije. Sve te zemlje pokrivene su prije 8-10 godina i hitno im je potrebno ažuriranje.

Google je dodao Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja u kojima će Street View automobili voziti 2024. godine. Ovo odgovara oglasu za posao vozača koju je ranije ovog mjeseca objavila DeRisk, kompanija koja sarađuje s Googleom na zapošljavanju vozača piše Smartinfo.

Upravo je ova fotografija sa Street View vozilima jutros uslikana na Ilidži u Sarajevu. Ranije je objavljen i konkurs za vozače a do sada nema zvanične potvrde iz Googla, kada su vozila stiga i koliko će proces snimanja trajati. No, jedno je sigurno, uskoro ćemo mnoge bh gradove moći vidjeti na Google street view.

Ako pogledamo mapu pokrivenosti Evorpe, Bosna i Hercegovina predstavlja crnu rupu na Google. Međutim, sada bi se to u bliskoj budućnosti moglo promjeniti. Brojne su prednosti i benefiti od ove svjetske aplikacije.

Naime, Na Street Viewu možete istražiti svjetske znamenitosti i čuda prirode te doživjeti mjesta kao što su muzeji, arene, restorani i male tvrtke. Street View možete upotrebljavati na Google kartama i u Street View galeriji.

Do sada još uvijek nema zvanične potvrde iz kompanije Google.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button