U pripremi zakoni kojima će maloljetnicima u FBiH biti zabranjeno kvarcanje

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac odgovorio je federalnim zastupnicima Azri Okić i Razimu Halkiću da ovo ministarstvo priprema nove zakone iz oblasti zdravstva kojima bi se zabranilo korištenje solarija maloljetnim osobama u Federaciji Bosne i Hercegovine.
– U ovom ministarstvu trenutno je u postupku priprema novih zakona iz oblasti zdravstva, zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju kojima će se obuhvatiti i inicijativa u vezi sa zabranom korištenja vještačkih izvora ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe (solarija) osobama mlađima od 18 godina – naveo je Rimac.

Okić i Halkić u inicijativi upućenoj Federalnom ministarstvu zdravstva naveli su, između ostalog, kako je naučno dokazano da je solarij štetan za zdravlje, da oslabljuje otpornost organizma i ubrzava starenje kože. Takoder, može izazvati upale i oštećenja očiju.

– U slučaju nastalih navedenih oboljenja svi troškovi liječenja idu na teret zdravstvenog osiguranja. Posebno visoki troškovi liječenja su u slučaju liječenja melanoma kože. Naime, ako se radi o metastatskoj bolesti troškovi liječenja na mjesečnom nivou su i do 17.000 KM.

Navedeni zakon, do sada, je usvojen u mnogim zemljama Evropske unije, zatim nekim zemljama iz regije, poput Hrvatske i Srbije, ali i Brazilu i Autraliji u kojoj je upotreba solarija zabranjena za sve. Zakon je usvojila i Narodna skupština RS-a 2019. godine.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), korištenje solarija ne preporučuje se kod osoba mlađih od 18 godina, a mnoge zemlje u svijetu upravo su to i zabranile.

Smatra se da su solariji razlog što danas u svijetu ima više od 450.000 slučajeva melanoma, najzloćudnijeg raka kože, a dermatolozi ističu da čak i samo jedan tretman povećava rizik od nastanka bolesti.
Nadamo se da će nadležno ministarstvo u saradnji sa Vladom Federacije BiH, u skoro vrijeme, predložiti zakon – navodi se u inicijativi.

Podsjetimo, još krajem 2019. tadašnje Udruženje za prevenciju i borbu protiv melanoma u BiH predalo je zahtjev sa pratećom dokumentacijom Federalnom ministarstvu zdravstva da se i mlađima od 18 godina na području FBiH zabrani upotreba solarija, ali po tom pitanju do sada ništa nije urađeno.

Faktor.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button