Čudotvorno voće: Jača imunitet, smanjuje holesterol i stimuliše rad štitne žlijezde

Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), poznata je i kao sibirska borovnica. Cijeđenjem ovih bobica, dobija se sok od aronije – nevjerovatno zdrav i učinkovit prirodni sok.

Aroniju mnogi stručnjaci smatraju najzdravijim voćem na svijetu, a potiče iz Sjeverne Amerike. Danas se uzgaja širom svijeta – u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Njemačkoj, Bugarskoj, piše Danas.

Zanimljivo je da aronija nema prirodnih neprijatelja, a uz to – otporna je na sve vremenske uslove kao i na ekstremno niske temperature.

Mogu se konzumirati svježe, dovoljno je pojesti 200 do 300 grama dnevno. Pored toga, mogu se zamrznuti, sušiti, kuhati kao marmelada, sok, sirup, kompot.

Istraživanja pokazuju da aronija ima antikancerogeno dejstvo.

Aronija je bogata antioksidansima i stoga štiti zdrave ćelije u tijelu i krvnu plazmu od oksidativnog stresa, usporavajući proces starenja organizma i sprječavajući razvoj hroničnih bolesti.

Stimuliše rad štitne žlijezde i zato se posebno preporučuje osobama koje pate od hipertireoze. Pored toga, aronija spriječava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok krvni pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola.

Takođe stimuliše rad jetre, smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu crijevne sluzokože i zaustavlja dijareju. Aronija je korisna i kod upale urinarnog trakta.

(Vijesti.ba)

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button