Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja kroz projekte PK ZDK i EBRD

Privredna komora ZDK danas je u Zenici bila domaćin završne konferencije na kojoj su, među ostalim, sumirani i rezultati u okviru implementacije projekta „Proširenje EBRD-ove inicijative mladih privatnog sektora na BiH-Faza 2 Zeničko-dobojski kanton.

Prema riječima predsjednice Privredne komore ZDK Diane Babić, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK dugi niz godina rade na implementaciji projekata koji doprinose unaprjeđenju srednjeg stručnog obrazovanja. „Zahvaljujući finansijskoj pomoći EBRD-a unaprijedili smo saradnju dva mjesta učenja, kvalitet praktične nastave, ali i zakonodavni okvir odvijanja praktične nastave i srednjeg stručnog obrazovanja“, kazala je Babić. Ističe da je namjera Privredne komore ZDK da privrednicima obezbijedi učenike i radnu snagu sa kompetencijama potrebnim savremenim procesima rada, a učenicima da lakše dođu do zaposlenja i ostanu u BiH, u čemu su imali i podršku EBRD-a. A rezultati su nakon 18-omjesečne realizacije projekta već vidljivi.

„Najznačajnije je to da smo zajedno sa ostalim akterima uspjeli da na osnovu inputa iz privrednog sektora inoviramo nastavni plan i program za dva zanimanja-tehničar u obradi drveta i zanimanje stolar, a programi se već implementirju u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj“, kazala je Babić.

Kroz projekte poput ovog unaprijeđena je praktična nastava na području ZDK, a ostaje nada i za usklađivanjem obrazovanja sa potrebama na tržištu rada u ZDK kroz ovakve primjere.

„Poboljšali smo zakonske okvire, finansijske i zaštitu na radu. Prvi put smo, osluškujući potrebe tržišta, inovirali nove nastavne programe, što se pokazalo kao pun pogodak, jer imamo veliki broj učenika“, naglasio je Mirza Mušija, koji se nada da će biti povećan broj učenika i privrednika koji će potpisati ugovore i ubuduće za praktičnu nastavu.

Akteri današnje konferencije danas su najavili da se neće zaustaviti kada je u pitanju unaprjeđenje srednjeg stručnog obrazovanja, te se nadaju da će ovakvi projekti polučiti i zadržavanjem mladih u BiH, što je i jedan od primarnih ciljeva.

zenicainfo.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button