Zemlju će večeras pogoditi jaka solarna oluja, šta to znači za BiH?

U večernjim satima može nas pokriti jedna od jačih solarnih oluja. Amerikanci upozoravaju na smetnje u elektromreži, ali kod nas to nije za očekivati, može biti problema u radio frekvencijama ili smetnji u radu interneta.

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) u SAD-u sinoć je izdala upozorenje na neuobičajeno jaku solarnu ili geomagnetsku oluju.

Ovo je bilo prvo takvo upozorenje u skoro dvadeset godina, odnosno nakon januara 2005. godine, kada je Zemlju pogodila najveća doza radijacije u posljednjih pola vijeka, piše britanski Daily Mail.

Centar za predviđanje svemirskih vremenskih prilika je dan ranije u srijedu detektirao niz praskova plazme u solarnoj atmosferi, za koju su ustanovili da je izuzetno moćna i lagana kada stignu do Zemlje u njenoj atmosferi, a čak i na površini izazivaju “haos” . U atmosferi se ovaj “haos” manifestuje u vidu sjeverne svjetlosti, a na površini u prekidima telekomunikacionih sistema i električne mreže.

Šta možemo očekivati ​​u regiji?

Da solarna oluja večeras može zahvatiti i naše krajeve, potvrdio je za N1 i Andrej Guštin, direktor slovenačkog instituta Cosmolab.

“Stoga postoji mogućnost da ćemo večeras na nekim mestima ponovo moći da posmatramo sjeverno svjetlo”, rekao je on. Ali to zavisi od toga kada i da li će nas oluja stići. Snažan geomagnetski događaj predviđa se i za Evropu i za Ameriku, ali se još ne zna kada će tačno tamo stići. I dalje se prate podaci.

Na pitanje da li bi ova solarna oluja, osim sjevernog svjetla, mogla uzrokovati i nestanak struje ili druge smetnje, Guštin je rekao: “Možda bi moglo doći do problema u radio frekvencijama, manjih smetnji u funkcionisanju interneta”. Međutim, ne očekuje smetnje na električnoj mreži. “Prije 30 godina takvi poremećaji su se mogli desiti, zapravo su se zaista i dogodili, a moderna tehnologija, barem u Evropi, vrlo je otporna na takve poremećaje”, rekao je, dodajući da je drugačije u SAD-u, kao u saveznim državama.

Vjerovatnoća da ćemo u subotu navečer vidjeti sjeverno svjetlo je umjerena do velika, navodi se na web stranici severnisij.si koju je nedavno postavio geolog i stručnjak za solarnu aktivnost Jure Atanackov.

N1

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button