Danas se obilježava Dan policije ZDK i godišnjica osnivanja Vojne policije Kakanj

Policajci su bili u redovima prvih patriota koji su pokrenuli otpor u cilju odbrane i očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u vrijeme Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

I u teškom postratnom vremenu policija ZDK je osigurala poštivanje javnog reda, mira i zakona, iako to nije bilo nimalo jednostavno jer je naše društvo iz rata izašlo razrušeno i osiromašeno.
Svim pripadnicima policije ZDK upućujem čestitku povodom 15. maja – Dana policije ZDK sa željom da ih prati zdravlje i sreća.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević

Godišnjica formiranja čete Vojne policije (VP) u Kaknju obilježava se 15. maja. Kakanjska jedinica VP u početku je imala samo 15 pripadnika, a formirana je putem tadašnjeg SNO-e Kakanj, isključivo od momaka koji su po VES-u, bili vojni policajci.
Već 15. maja 1992. godine jedinica počinje sa intenzivnijim radom. Jedinica je raspolagala sa svega jednim „kalašnjikovom“, par pištolja iz privatnog vlasništva i sedam malokalibarskih pušaka. Sa ovim naoružanjem jedinica će poći u brojne akcije, obučena u plava radnička odijela, proizvod krojačke firme Polet, te opasana prefarbanim opasačima.
Vojna policija uspješno je odradila zadatak prilikom zaustavljanja konvoja bivše JNA koji se kretao iz pravca Zenice, a potom je izvela i druge podvige.

U koordinaciji sa Stanicom javne bezbjednosti i rejonskim štabovima TO, jedinica VP pristupit će 7. juna 1992. godine razoružavanju i oduzimanju oružja od onih koje je naoružala bivša JNA. Učinak te akcije bio je impresivan: oduzeto je više od 250 cijevi različitog vojnog naoružanja, sedam minobacača 82 mm, šest PAM-ova 12,7 mm, više od 50 000 komada municije različitog kalibra, 360 mina 82 mm, 34 tenkovske mine, 53 ručne bombe, tri radio-stanice i niz drugih materijalno-tehničkih sredstava.

Nakon toga uslijedilo je angažiranje vojnih policajaca na Misoči, Brezi i drugim ratištima.
Kroz redove vojne policije prošlo je oko 130 vrsnih momaka od kojih su šestorica žrtvovala svoje živote: Almir Kićo, Vehid Šišić, Elvedin Ćosić, Midhat Smaka, Fehim Kovač i Esad Karahodžić. Kažimo i to da je 37 vojnih policajaca teže i lakše ranjeno, četrdesetak njih je dobilo pismena priznanja, kompletan sastav ove čete pismeno je pohvaljen od strane komandanta Trećeg korpusa Armije R BiH, mnogi pripadnici čete VP postali su komandiri četa i vodova u drugim jedinicama…

Izvor podataka: Kakanjski glas, izdanje iz 1996. godine

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button