Šatorović: Ukoliko se ne ispune uslovi Sindikata, od naredne godine u štrajk idu sve škole u FBiH

U Sarajevu se danas, 14. maja, trebao održati protest prosvjetnih radnika, ali zbog zabrane MUP-a, protest nije održan. Povodom toga u prostorijama Doma sindikata održana je press konferencija Sindikata na kojoj se obratio predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro, kao i predstavnici sindikata iz zemalja regije.

Sivro je podsjetio da prilikom usvajanja pedagoških standarda izignorisane su na hiljade primjedbi nastavnika.

“Mi mjesecima govorimo o tome kakve su katastrofalne promjene donijeli, a oni izbjegavaju dijalog, pričaju o našim platama, prijete nam otkazima, počeli su sa disciplinskim postupcima. Sa nama su tu danas naši prijatelji koji su trebali doći na proteste koji su otkazani zbog zabrane”, rekao je Sivro.

Nakon njega prisutnima se obrazio predsjednik sindikata prosvjetnih radnika Crne Gore Radomir Božović.

“Kada smo prije 20 dana dobili poziv da prisustvujemo protestima prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo bili smo zabrinuti jer ako prosvjetni radnici izlaze na proteste, znači da postoji veliki problem. A kada smo prije nekoliko dana dobili informaciju da su protesti zabranjeni, doživio sam razočarenje. Kad pokušate da ih ugušite prosvjetne radnike, ja to doživljavam kao represiju. Nadam se da je samo došlo do pada koncentracije kod vlasti i da će se ovo doživjeti kao nesporazum. Niko ne prijeti državi, mi iz obrazovanja borimo se za bolje obrazovanje. Ne trebaju nas doživljavati kao protivnike. Naš krajnji cilj je bolje obrazovanje za naše učenike. Ovo je rušenje demokratije. Nisam još čuo da prosvjetni radnici na protestima rušili, lomili i izazivali nemir“, rekao je Božović.

Istakao je da ova borba radnika u KS mora istajati ne samo zbog radnika, već radi naše djece. U zemljama regiona samo su Hrvatska i Slovenija ispred nas.

“Nikako da shvate vlastodršci da samo motiviran i zadovoljan radnik može doprinijeti djeci. Nezadovoljan radnik opterećen administrativnim poslom, malom platom i nesigurnošću, ne možemo se posvetiti djeci”, kazao je Božović.

“Da podsjetim ministra unutrašnjih poslova da njegovi učitelji i nastavnici nisu gajili njegovo znanje i forsirali ga, možda danas ne bi bio ministar, možda bi bio taksista. Nemam ništa protiv taksista, oni su ugledni građani koji doprinose ovom društvu, ali jednostavno ne bi došao do pozicije ministra. Da podsjetim i ministricu za obrazovanje da njeni nastavnici nisu ulagali trud, možda danas ne bi bila ministrica, možda bi bila frizerka. Ugledna, časna građanka, ali bi bila frizerka. Možda bi premijer danas bio moler ili keramičar, Nama prije nekoliko godina u Crnohj Gori dali etiketu kazavši da mi ništa ne proizvodimo. Gospodo, mi proizvodimo budućnost jedne zemlje“, rekao je Božović.

Izrazio podršku sindikatima i prosvjetnim radnicima u Bosni i Hercegovini.

Medijima se obratila i predsjednica sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke Bosne i Hercegovine prof. Edina Čolić.

“Prije nego što bilo šta kažem, molim vas da pogledate ove ljude i kažete da li bi oni danas mogli biti prijetnja za sigurnost? Onima koji su donijeli zabranu želim pitati da li su oni prijetnja za sigurnost njihovoj djeci kada ih svaki dan šalju u škole, tamo gdje sa njima nekad provode više vremena nego s roditeljima preopterećenima poslom jer se bore da prežive u današnjem vremenu. Ja mislim da nisu i da je ovo presedan. Ne pamtim da se igdje ikada zabranio protest prosvjetnih radnika”, kazala je.

Čolić je istakla da predstavnici prvo čestitaju Dan nastavnika, a onda pokazuju koliko ih ne poštuju i usvajaju pedagoške standarde bez da ih pitaju za mišljenje.

“Pokazuju da nas ne cijene onog momenta kada nam daju 2,5 post o povišnice na platu. Ne shvataju da iako se borimo za veću platu nećemo pristati na njihovu mizernu ponudu. Danas smo trebali biti na ulicama Sarajeva, ali tu smo danas da putem medija kažemo da stojimo iza kolega u KS jer ono što se njima dešava danas brzo će se preliti na ostale kantone. Boreći se za bolji položaj radnika, stvara se pravednije društvo, a ova slika gdje je zabranjen protest prosvjetnih radnika šalje se u Evropu i trebaju dobro razmisliti šta su sa ovim uradili”, rekla je Čolić.

Nadalje se prisutnima obratila Samra Kimovac iz sindikata hrvatskih učitelja.

“Zgroženi smo činjenicom da su protesti zabranjeni. Protest prosvjetnih radnika nije protest huligana, nije protest koji ugrožava red i mir. Ti ljudi su danas na ulicama Sarajeva trebali djeci pokazati kako izgleda demokratija, kako se na kulturan i dostojan način ta djeca sutra se trebaju boriti za svoja prava. I upravo ova zabrana je poruka toj djeci: ‘Šutite, trpite i ne talasajte’ od strane MUP-a. Ova zabrana je kršenje temeljnih ljudskih prava koja su osigurana ne nekim pravilnicima ili podzakonskim aktima, već Ustavima svih demokratskih država i Evropskom kovencijom za ljudska prava. Kao pravnica pitam se kako bi reagovao Evropski sud za ljudska prava da vidi ovu zabranu”, poručila je Kimovac.

Naglasila je da sa sindikatom iz BiH sarađuju duži niz godina i svjedočili su brojnim opstrukcijama i čak pokušaju gašenja, ali to je dokaz da je sindikat jak, utjecajan i da ga se boje.

“Upravo zato ostanite ustrajni, a nastavnici trebaju biti vjetar u leđa predstavnicima sindikata. Našu potporu ćete imati uvijek i ako treba doći ponovo, doći ćemo”, zaključila je.

Iz sindikata prosvjetnih radnika Srbije stigao je Damir Mandić.

“Naš sindikat broji oko 200.000 članova i svi su stali na stranu sindikata iz Kantona Sarajevo. Kakav je to hamletov socijalni monolog u kojem samo jedna strana govori Prosvjetni radnici moraju se izboriti za svoja prava”, poručio je Mandić.

Naveo je da je zadatak učitelja je da se bore protiv tame.

“Mi znamo svoju snagu, znamo koliko nas ima i ukoliko se ne ispune zahtjevi, prosvjeta će ustati i djelovati jer misao rađa riječ, a riječ rađa djelo. Izražavamo punu solidarnost sa prosvjetnim radnicima, ćutanje nije ostalo ovaj put. Glas prosvjete će se čuti mnogo dalje od ove prostorije, izaći će u atmosferu, stratosferu i mentalnu sferu njihove vlade do koje treba doći”, kazao je Mandić.

U Sarajevo je stigao i Stojko Ramov, dopredsjednik samostalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Sjeverne Makedonije.

“Došli smo ovdje da izrazimo bezrezervnu podršku kolegama iz Kantona Sarajevo. Samo zadovoljni prosvjetni radnik može unaprijediti obrazovanje. Mi imamo slične zahtjeve u svojoj zemlji i pozivamo vas da ne odustajete od svoje borbe i želim vam uspjeh”, istakao je Ramov.

Medijima se obratio i zamjenik predsjednika konfederacije sindikata iz Turske Ahmed Gok.

“Mi volimo Bosnu i Hercegovinu i želimo da sve bude dobro. Najvažniji sektor svake zemlje je obrazovanje, a koje se drži na nastavnicima i sve izmjene trebaju se donositi uz konsultovanje učitelja i sindikata uvažavajući njihovo mišljenje. Ako ne bude učitelja, neće biti ni obrazovanja. Učitelji moraju biti uključeni u sve odluke”, rekao je Gok.

Gok je također izrazio zabrinutost zbog zabranjivanje protesta prosvjetnih radnika.

Na kraju pristutnima se obratio i predsjednik gradskog i samostalnog sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Sve ovo što je danas rečeno ovdje je pokazatelj da problem koji je napravila ministrica Naida Hota-Muminović je problem koji je ujedinio sve prosvjetne radnike. Sve ove stvari kroz koje prolaze nastavnici u Kantonu Sarajevo su pokazatelj da prijedlog pedagoških standarda ne samo da nije naučno utemeljen, ne samo da nije vrijedan rasprave, nego je definitivno pokazatelj da je napravljen na način da imamo ogromnu štetu u okviru obrazovnog programa u Kantonu Sarajevo. Pozivam roditelje da nam se pridruže u dizanju glasa protiv takvog dokumenta za koji je sama ministrica u jednom od istupa kazala: “Vidjet ćemo šta nije dobro u samoj primjeni, pa ćemo to ispravljati”. Naša djeca nisu pokusni kunići da ispravljamo na njima stvari koje su se pokazale lošim ili katastrofalnim“, istakao je Šatorović.

Poručio je da je poslan još jedan zahtjev premijeru da što prije sjednu za pregovarački sto, da se argumentirano dokaže ko je upravu: Vlast u KS ili preko 4.000 nastavnika u Kantonu Sarajevo, 14.000 oz Federacije BiH i nekoliko miliona radnika u čije ime su se obratili kolege iz regije i Evrope.

“Ukoliko se ne ispune zahtijevi od pocetka naredne skolske godine ce sve skole u Federaciji BiH stupiti u strajk upozorenja”, zaključio je Šatorović.

Autor: radiosarajevo.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button