Obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”

Delegacija Općine Ilijaš na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem prisustvovala je obilježavanju 23. maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”. Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća u haremu misočke džamije, a potom je nastavljen na spomen-obilježju u Milakovom Dolu u Misoči, gdje je upriličen prigodan program i ručak za kakanjske dobrovoljce.

Obilježavanju su također prisustvovali i ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica, delegacija Općine Kakanj na čelu sa načelnikom Mirnesom Bajtarovićem.

Općinski načelnik Akif Fazlić se zahvalio Općini Kakanj i njihovim građanima, koji su pružili podršku stanovnicima Ilijaša, te istakao značaj obilježavanja ovog datuma.

“Hvala mojim Ilijašanima, a posebno Misočanima koji su danas dočekali prijatelje iz općine Kakanj. Agresija na BiH je dovela do toga da se građani Kaknja i građani Ilijaš zbliže i udruže na putu odbrane domovine. Pouka koju možemo naučiti iz tog vremena je visok nivo svjesti građana ove dvije općine o historijskoj situaciji koju su u potpunosti razumjeli i u kojoj su se organizovali i dali najbolji mogući odgovor. Taj odgovor je bio jedinstvo i snaga. Danas se građani općina Kakanj i Ilijaš bore za svoje ljude koji su branili domovinu. Bore se za pravdu, koja je teška i očito protiv nas. Još jednom čestitam kaknjskim dobrovoljcima koji čuvaju tradiciju i spomen na ove događaje, naravno čestitam i Organizacionom odboru koji je danas priredio manifestaciju sa koje nosimo lijepe utiske i značajne poruke.”

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević poručio je mještanima Misoče da uvijek i u svakoj prilici budu ponosni na činjenicu da žive herojskoj Misoči i obavezno taj ponos prenose na generacije koje dolaze.

“Sa posebnim ponosom danas govorimo o herojskom otporu agresiji koji je pružen ovdje u Misoči. U pružanju ovog otpora veliku hrabrost i požrtvovanost pokazali su svi branioci Misoče. Herojska odbrana Misoče 1992. godine imala je višestruki značaj i bila je jedan od presudnih momenata za odbranu cjelokupnog područja srednje Bosne, ali i šireg područja. U vremenu kada su nas strategijski osmišljenim psihološkim ratom uvjeravali da se BiH ne može odbraniti i da je neminovan njen nestanak, herojskom borbom patrioti su u Misoči demantovali sve ono što su nam govorili neprijatelji.

Herojska borba u Misoči bila je jasan znak neprijatelju da Bosna neće šapatom pasti i da će neprijatelj skupo platiti za svoj kukavičluk pokazan kroz ubijanje i protjerivanje nevinih i nenaoružanih ljudi.

Zato, svaki epitet kojeg izgovorimo u našoj priči o braniocima Misoče i našoj Armiji RBiH ima utemeljenje jer se radilo o pokretu otpora koji je bio prepoznatljiv po zalaganju za humane ideale, suživot i toleranciju. I na kraju, svim kakanjskim dobrovoljcima i građanima Kaknja upućujem srdačnu čestitku povodom 23. maja – Dana kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”, a svim braniocima Misoče iskazujem duboko poštovanje.”

I druge sredine, koje su bile ugrožene agresijom imale su dobrovoljce, ali specifičnost kakanjskih dobrovoljaca ogleda se u činjenici da ratne linije te 1992. godine nisu bile na njihovom kućnom pragu i u njihovom rodnom kraju, ali su oni odlučili dobrovoljno krenuti u odbranu domovine na ratištima koja su bila na teritoriji drugih općina. Zbog te činjenice zaslužuju zahvalnost i poštovanje. Kakanjski dobrovoljci su učestvovali u nekoliko veoma uspješnih borbenih akcija na području Breze i Ilijaša. U jednoj od ovih akcija poginuo je i prvi kakanjski šehid Rahman Kovač.

Edin Brkić, jedan od kakanjskih dobrovoljaca, ističe da je njih oko 200 odlučiLo da dođe i pomogne Ilijašu. “Mladi smo donijeli isprave odluke. Bili smo hrabri, niti u jednom momentu nijedan borac nije bježao, bili smo jedni uz druge i vjerovali smo jedni drugima. Bila je to neka snaga, ljubav prema domovini i vjera. Svako ko vjeruje, zna da je naša glavna dužnost braniti porodicu i domovinu“.

ilijas.net

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button