Suđenje u predmetu “Džena Gadžun”: Prikazan snimak operativnog zahvata, ko je napuštao salu i zašto?!

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo nastavilo je ispitivanje vještaka Ive Trezner, Bogdana Vidovića.

Iva Trezner, kriminalistički vještak, na temelju naredbe Kantonalnog tužilaštva vještačila je lijekove i materijal koji se nalazio u kanti za smeće.

Materijal iz kante za smeće

Trezner je istakla da je pronađen propafenon, cefazolin, hidrokortizon, medicinska sredstva, petpostotna otopina glukoze, voda, otopina sulfata, adrenalin lijek, ambalaža za hirurške konce i jedna kutija u kojoj se nalazio Covid test.

Na pitanje o adrenalinu, Trezner je istakla da je to lijek koji se koristi za stimulaciju srca.

Trezner je dodala da je materijal dostavljen od MUP-a KS, te da je nakon analize dostavila i ispis za sve lijekove koji se nalazi na web stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

U nastavku je svjedočio i vještak Bogdan Vidović prilikom čega je Tužilaštvo prezentovalo dokaze.

Vidović je vještačio izuzeti videonadzor iz operacione sale u kojoj su bile tri kamere, ali je samo treća, ona koja se nalazila u operacionoj sali, bila prezentirana danas u Kantonalnom sudu.

Analiza je formirana od fotografija i videozapisa koji su izuzeti, a dostavljen je i opis u kojem je stajalo tačno šta se dešavalo u određenom trenutku.

Isključenje javnost

Prezentirani videonadzor iz operacione sale prikazao je pripremu sale, dolazak djevojčice na operaciju i sam tok operacije.

Ono što se moglo primijetiti na videonadzoru jeste da su ljekari često napuštali operacionu salu i vraćali se nazad, te da je dva puta došlo do prekida zahvata.

Nije bilo objašnjeno, niti se moglo vidjeti da je djevojčica bila spojena na EKG aparat.

Zbog osjetljivosti predmeta, u toku izvođenja dokaza, javnost je nakratko bila isključena.

Naredno ročište je zakazano za 30. maj u 9:30 sati, a za svjedoka je pozvana Sanela Idrizović.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.

Avaz.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button