Zmajevi uz dobar otpor doživjeli poraz na gostovanju Italiji

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je drugi poraz pod vodstvom novog selektora Sergeja Barbareza, a nakon Engleske, od Zmajeva je bila bolja i Italija rezultatom 1:0.

Zmajevi su u dosta izmijenjenom sastavu dočekali prvo okuplanje pod Barbarezovim vodstvom i to je utjecalo i na ishod prijateljskih duela. Ruku na srce, i rivali su bili i više nego snažni pa je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka.
Za razliku od duela protiv Engleske, Zmajevi su bili vrlo kreativni na startu i imali su tri prilike pred golom Italije.

Igrao se osmi minut kada je Haris Hajradinović napravio pravu minijaturu u kaznenom prostoru Italije, a onda je Gianluigi Donnarumma sjajno odbranio njegov udarac vrhovima prstiju.

Odgovorila je Italija stopostotnom šansom za Federica Chiesu, ali kada se činilo da lopta ide u praznu mrežu BiH, ukazao se Nikola Katić koji je skoro na gol-liniji spasio naš gol.

Uslijedile su dvije odlične prilike za Zmajeve. Jusuf Gazibegović je sjajno šutirao u 18. minuti iz slobodnog udarca, ali je ponovo siguran bio Donnarumma, da bi udarac Hajradinovića iz 21. minute u posljednji čas izblokirala odbrana Azzurra.

Kada se činilo da će bez golova biti završeno prvo poluvrijeme, u 38. minuti vrlo lijep gol postiže Davide Frattesi. Pogodio je nakon ubačaja Chiese s lijeve strane i to udarcem iz prve. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

Drugo poluvrijeme nije donijelo ništa posebno na startu pošto su obje ekipe igrale oprezno. Italijani jer su imali vodstvo, a naši nogometaši jer su bili oprezni kako ne bi primili još koji gol.

Gianluca Scammaca je u 64. minuti mogao udvostručiti prednost, ali je sjajnu intervenciju upisao Kenan Pirić na golu BiH. Pirić je u nastavku utakmice imao još dvije odbrane i tako je spriječio ubjedljiviji poraz BiH.

Do kraja utakmice Zmajevi su pokušali više kontrolisati loptu i pas igrom doći do neke šanse, ali nisu uspjeli poravnati pa je tako Italija upisala minimalan trijumf. U posljednjim trenucima utakmice Anel Ahmedhodžić je imao zicer i jedan na jedan situaciju s golmanom Italije, ali je na kraju Donnarumma izašao kao pobjednik.

Pozitivna stvar je što su brojni nogometaši BiH dobili šansu da se dokažu, ali ostaje misterija zašto je jedini bez nastupa od igrača u polju ostao Haris Tabaković, najbolji strijelac među internacionalcima BiH i prvi strijelac Cvajte koji igra u sjajnoj formi ove sezone.

To je za Zmajeve šesti vezani poraz, a kako izgledaju predstojeće utakmice, teško je očekivati da vežemo seriju uspješnih rezultata.

Naredno okupljanje je na početku septembra kada nas očekuju gostovanja Nizozemskoj i Mađarskoj u Ligi nacija.

Rezultat i strijelac:

Italija – BiH 1:0 (Frattesi 38′)

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button