FERK danas u Mostaru odlučuje o linearnom poskupljenju struje

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prvobitni zahtjev Elektroprivrede BiH za poskupljenje struje, odnosno uvođenje modela tri tarife, stigao je novi zahtjev za linearno povećanje cijena za domaćinstva i ostalu potrošnju.

Danas zasjeda FERK, a već na samom početku sjednice, zakazane sa početkom u 14 sati u sjedištu FERK-a u Mostaru, bit će razmatran Prijedlog cijena za snabdijevanje krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Iz Elektroprivrede BiH ranije su poručili da je prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen s pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uslova, te usmjeren na postizanje balansa između potrebe za osiguravanjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

Prijedlog postotka linearnog povećanja, koji je utvrđen nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10% za domaćinstva i 8,1% za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

Inače, na posljednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH imenovan je novi saziv FERK-a, i to: Samir Hadžihusejnović, kadar SDP-a, Sanela Pokrajčić (HDZ) i Vesna Marić (HDZ).

Njih bi trebao potvrditi i Dom naroda na sjednici zakazanoj za 12. juni, što znači da će odluku o poskupljenju struje razmatrati stari saziv FERK-a.

NAP

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button