Pasoša Bosne i Hercegovine odreklo se 100.000 ljudi

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u periodu od 1. januara 1996. do 21. juna 2024. godine državljanstva BiH odrekla se 99.991 osoba.

U posljednje tri godine državljanstva BiH odrekla se 8.991 osoba, a od početka ove godine do petka, 21. juna, BiH je izgubila 893 državljana.

“Najveći broj građana Bosne i Hercegovine se državljanstva odrekao u svrhu stjecanja državljanstva Savezne Republike Njemačke, Republike Austrije i Republike Slovenije. U odnosu na prethodne godine, u 2024. godini je smanjen broj zahtjeva za prestanak državljanstva odricanjem”, kazali su za “Avaz” u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

U neformalnim razgovorima, najčešće se kao stvarni razlozi odricanja pasoša matične zemlje navode povoljniji radnopravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inozemstvu i drugo.

Prema podacima iz resornog ministarstva, 2003. je bila godina u kojoj se najviše građana odreklo državljanstva, i to njih 9.125, dok ih je godinu ranije bilo 8.344.

“Taksa za ispis iz državljanstva iznosi 800 KM, izuzev za one koji uzimaju državljanstvo neke od država bivše SFRJ, koji plaćaju taksu od 200 KM”, pojašnjeno je.

Avaz.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button