Potresni snimci iz Doboja: Nova nesreća sa prevrtanjem ringišpila u BiH, povrijeđeno četvero djece (VIDEO)

Služba hitne pomoći Doma zdravlja u Doboju zbrinula je četiri djeteta povrijeđena u prevrtanju ringišpila u ovom gradu, od kojih nijedno nije životno ugroženo, rečeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Dežurna ljekarka hitne medicinske pomoći Ivana Dadić rekla je da su djeca primarno zbrinuta i odmah po protokolu transportovana na dalju dijagnostičku i terapijsku obradu u gradsku bolnicu.

Ona je dodala da se o stepenu povreda teško izjasniti, ali da nijedno dijete po primarnom zbrinjavanju nije bilo životno ugroženo.

Prema njenim riječima, poziv da u padu ringišpila ima povrijeđenih Hitna pomoć primila je u 20:00 sati, a na intervenciju su upućena dva službena vozila. Transportovano je jedno povrijeđeno dijete, dok su troje djece donijeli roditelji i prolaznici.

Iz Policijske uprave Doboj rečeno je da u prevrtanju ringišpila u Parku narodnih heroja u Doboju ima povrijeđenih osoba.

(Ne)sigurnosti parkova za djecu

Ovakve nesreće nisu rijetka pojava.

U ljeto 2019. godine u Kaknju troje maloljetnika je povrijeđeno kada je ringišpil prepun djece počeo nekontrolisano da se kreće, a korpe u kojima su bili mališani su se zarotirale i zakačile za drvo, prenijeli su lokalni mediji. Na sreću, ishod su bile lakše tjelesne povrede.

Iste godine, u Loparama, pad konstrukcije ringišpila i više povrijeđenih osoba. Četiri godine kasnije, još jednom u Loparama, nesreća s težim posljedicama. 20-godišnja djevojka je pala s ringišpila, a nakon hospitalizacije je zadržana na liječenju.

A, 2020. godine u Rogatici nesreća u zabavnom parku sa, nažalost, smrtnim ishodom. Petnaestogodišnja djevojčica preminula je u bolnici u Goraždu, gdje je dovezena nakon pada sa ringišpila. U bolnicu je dovezena s teškim povredama i bez znakova života. Ljekari su je pokušali reanimirati, ali bez uspjeha, kazali su tad u bolnici. Djevojčica je, kako su rekli u goraždanskoj bolnici, najprije bila upućena u Foču, ali su je dovezli u goraždansku bolnicu kako bi je pokušali što prije spasiti. Međutim, djevojčici nije bilo spasa.

Prije skoro mjesec dana u pada s ringišpila u Ljubuškom povrijedilo se nekoliko osoba. Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar saopšteno je kako je nakon pada ringišpila u Ljubuškom u Centar urgentne medicine dovezeno ukupno pet maloljetnih osoba. Troje je zadržano na liječenju, a dvoje otpušteno kući.

Čija je nadležnost sigurnost ringišpila?

Postavljanje ringišpila na javnim površinama u nadležnosti je lokalnih samouprava.

Sami vlasnici zabavnih parkova kažu da “ne postoji zakon koji direktno reguliše rad luna-parkova” navodeći da se na njihov rad odnosi Zakon o radu i Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu.

Na nivou EU postoje utvrđeni standardi koji definišu sigurnost vozila i uređaja u zabavnim parkovima. Zakone donosi svaka pojedinačna zemlja – članica, precizirajući da li su i koji standardi obavezni.

N1

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button