Pojednostavljuje se prijava za zapošljavanje nastavnog kadra u ZDK

Na 26. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, održanoj 22. maja 2024. godine, poslanica Selvedina Sarajlić-Spahić postavila je inicijativu usmjerenu ka pojednostavljivanju prijave na konkurs za prijem u radni odnos nastavnog kadra, stručnih saradnika, odgajatelja i ostalih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, te đačkim domovima na području Zeničko-dobojskog kantona. Inicijativa je dobila podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, koje se očitovalo u vezi s ovom temom.

Zakonski okviri i obaveze škola

Prema članu 72. Zakona o osnovnoj školi (“Službene novine Zeničko-dobojskog kantona”, broj: 3/18), škole čiji je osnivač Skupština Kantona su dužne dostaviti Ministarstvu podatke o potrebama za popunom upražnjenih radnih mjesta. Ovaj proces se odvija u skladu s Nastavnim planom i okvirnim programom, te Pedagoškim standardima.

Škole su također obavezne vršiti prijem nastavnika, stručnih saradnika i ostalih radnika putem javnog konkursa, koji raspisuje školski odbor osnovne škole uz prethodnu saglasnost Ministarstva. Konkursi

Instrukcija za pojednostavljenje konkursa

U sklopu kontinuiranih napora za unapređenje obrazovnog sistema, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona izdalo je Instrukciju broj: 10-34-10073-1-03/24, datiranu 3. juna 2024. godine. U ovoj instrukciji je jasno navedeno da kandidati koji se prijavljuju na konkurse za upražnjena radna mjesta u osnovnim i srednjim školama mogu dostaviti neovjerenu dokumentaciju. Ovo pravilo je obavezno uključiti u tekst konkursa/oglasa koje škole raspisuju.

Prihvaćanje inicijative

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, nakon detaljne analize i razmatranja inicijative poslanice Sarajlić-Spahić, odlučilo je prihvatiti predložene mjere za pojednostavljenje prijave na konkurse. Ova odluka donosi značajno olakšanje za potencijalne kandidate, smanjujući administrativne prepreke i omogućavajući brži i jednostavniji proces prijave.

Inicijativa Selvedine Sarajlić-Spahić i odgovor Ministarstva predstavljaju važan korak ka modernizaciji i efikasnijem funkcionisanju obrazovnog sistema u Zeničko-dobojskom kantonu. Ove promjene će omogućiti školama lakšu organizaciju konkursa, dok će kandidati imati pristupačniji proces prijave, što će rezultirati boljim i bržim popunjavanjem upražnjenih radnih mjesta.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button