Marš mira: Hamza Ganić i ove godine prepješačit će 270 km od Kaknja do Srebrenice

Kakanjski planinar i aktivista Hamza Ganić i ove godine se odlučio da u povodu obilježavanja 11. jula „Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici“ prepješači od Kaknja do Memorijalnog centra u Potočarima.

Put od 270 kilometara prepješačit će u nekoliko etapa. U srijedu 3. Jula u 14h je krenuo iz Kaknja, prenoćio je na Ponijerima kod, Kakanjcima dobro poznatih, Saliha i Zumre. Put je nastavio planinskim stazama do Kamenice- gdje je bio u trenutku javljanja u program Radio Kaknja, evocirajući uspomene iz perioda agresije na našu domovinu.

Iz Kamenice do Vozuće je stigao oko 19h, gdje je prisustvovao promociji knjige „Srebrenica zaboravit ne smijem halalit neću“ autora Hasana Hasanovića.

Hamza će nakon noćenja u Vozući u petak 5. Jula nastaviti svoj preko Banovića, Živinica, Tuzle i Kalesije do Nezuka gdje će se 8. jula pridružiti koloni učesnika Marša mira iz cijelog svijeta.

Hamza Ganić, iako će uskoro napuniti 60 godina, odvažio se i ove godine krenuti na put dug 270 km od Kaknja do Srebrenice.

Vremenske prilike su prema njegovim riječima idealne za pješačenje i Hamza se zdravstveno osjeća dobro, ali je istakao da je pomalo razočaran što je i ove godine na ovaj put, krenuo sam, što mu se nije pridružilo još, prije svega mladih ljudi koji bi na ovaj način dali svoj doprinos u obilježavanj godišnjice genocida u Srebrenici, i na taj način potvrdili da nikada neće pasti u zaborav 11.juli 1995.godine!

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button