Muslimani danas obilježavaju Dan ašure

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, 10. dan mjeseca muharrema 1443. h.g. u islamskoj tradiciji se naziva Danom Ašure ili Jevmu Ašura i ove godine pada danas, u utorak, 16. jula.

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu, a simbol je zajedništva i dijeljenja dobra među ljudima.

Dan ašure se obilježava desetog dana muharrema, prvog mjeseca hidžretskog, odnosno islamskog kalendara, a za muslimane ima snažan vjerski, historijski i kulturološki značaj. Među Bošnjacima ovaj se dan obilježava posebnim vjerskim programima, običaj je da mnoge porodice toga dana pripremaju i kuhaju posebno jelo koje se zove ašure, slično kompotu, ali od raznih zrnastih plodova, suhog voća i začina, sedam ili više namirnica.

Time se podsjeća na dan kada je po predaji, Nuh, a.s., nakon potopa dao da se od ostatka namirnica pripremi jelo za preživjele. Širom muslimanskog svijeta pa i u BiH, hašura je poznata kao slatka smjesa od žitarica, zrnevlja, kuhana i jede se desetog dana muharema, na Dan ašure.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button